Marco Beltrami

Faktaboks

Marco Beltrami

Marco Edward Beltrami

Født
7. oktober 1966, New York City, New York, USA

Artikkelstart

Marco Beltrami er en filmkomponist fra USA, spesielt kjent for sin musikk til flere av skrekkfilmskaperen Wes Cravens filmer i tillegg til det kritikerroste krigsdramaet The Hurt Locker (2008) og storfilmene Terminator 3: Rise of the Machines (2003), iRobot (2004) og Die Hard 4.0 (2007). Han har også markert seg spesielt overfor det norske filmpublikumet med musikken til Ole Bornedals film Jeg er Dina (2002), med Maria Bonnevie og Gérard Depardieu i hovedrollene.

Beltrami studerte komposisjon i Venezia med den italienske komponisten Luigi Nono og senere i USA med Jacob Druckman ved Yale University og Jerry Goldsmith ved University of Southern California. Han debuterte med musikken til filmen Death Match i 1994 og fikk sitt gjennombrudd i Hollywood i 1996 med Wes Cravens grøssersuksess Skrik (Scream).

Etter dette etablerte Beltrami seg som en av Hollywoods ledende komponister innen skrekk- og spenningsfilm, ikke minst med musikken til samtlige oppfølgere i Cravens Skrik-serie og en rekke andre av regissørens filmer. Han har imidlertid også vært aktiv som filmkomponist innen de fleste andre sjangre, blant annet med sine bidrag til så ulike filmer som Studio 54 (1998), 3:10 to Yuma (2007), L'instinct de mort (2008) og Knowing (2009).

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern Lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg