Marc Bloch av Ukjent fotograf. Falt i det fri (Public domain)

Marc Bloch var en fransk historiker. Han var professor i historie i Strasbourg i 1913–36, ved Sorbonne i 1936–40, og i Clermont-Ferrand og Montpellier i 1940–42.

Bloch var påvirket av blant annet Marx' og Durkheims sosiologi. Sammen med Lucien Febvre grunnla han i 1929 Annales d'histoire économique et sociale (nå Annales: Économies, Sociétés, Civilisations), et tidsskrift som har fått stor innflytelse på tidens forskning og forskere. 

Blant Blochs verker må fremheves Les Caractères originaux de l'histoire rurale française, 1931. For serien Évolution de l'humanité skrev han La Société féodale (2 bind), et hovedverk til innføring i lensvesenets historie. I dette verket skildret han lenstiden ikke som et rent juridisk kontraktsforhold mellom lensherre og vasall, men som en samfunnstilstand, synlig i nær sagt alle arter av menneskers mellomværende, og i deres forhold til samfunnet.

Bloch hørte til de store historikerne i tiden. Han var høyt spesialisert, men holdt fast på et sikkert helhetssyn, slik at hans detaljstudier faller inn i et stort perspektiv. Som jøde måtte han forlate Paris i 1940, under andre verdenskrig. To år senere ble han avsatt av Vichy-regimet, arrestert av Gestapo i mars 1944 og skutt 16. juni samme år.

  • Fink, Carole: Marc Bloch : a life in history, 1989, isbn 0-521-37300-x, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.