Maracanã er et fotballstadion i Rio de Janeiro i Brasil. Anlegget, som egentlig heter Estádio Mário Filho, har en publikumsrekord på 173 850 fra VM i 1950. Brasils landslag i fotball har også benyttet Maracanã til flere av sine hjemmekamper, og den er hjemmebanen til fotballklubbene Flamengo og Fluminense.

• Kapasitet: 78 838
  • Stadion ferdigstilt: 1950 (offisielt åpnet 16. juni samme år)
  • Maracanã er både en bydel og en elv i Rio de Janeiro

Skåringsrekord på Maracanã

Flamengos store stjerne på 1980-tallet, og en av Brasils beste spillere gjennom tidene, Zico, har rekorden i antall skårede mål på Maracanã. Han skåret 333 mål på 435 kamper.

Maracanãs mest omtalte kamp: VM-finalen 1950

Verdensmesterskapet i fotball i 1950 ble avholdt i Brasil. Under mesterskapet ble det spilt en finale-runde der Uruguay, Brasil, Spania og Sverige møtte hverandre. Brasil og Uruguay fikk flest poeng og møttes i det som kanskje er den mest kjente og dramatiske fotballkampen som har blitt spilt på Maracanã. Finalen på Maracanã var 16. juli 1950. I denne kampen, hvor det ble satt publikumsrekord, var det nærmest et folkekrav at Brasil skulle slå «lillebror» Uruguay og sikre landets første verdensmesterskap i fotball.

Brasil tok ledelsen i det 47. minutt ved Friaca. I det 66. minutt utlignet Uruguay ved Juan Alberto Schiaffino. Uruguays kaptein Obdulio Varela uttalte i et intervju at Brasils spillere tydelig viste tegn til nervøsitet på stillingen 1–1. Dette formidlet kapteinen videre til sine medspillere. Etter 77 spilte minutter skåret Alcides Ghiggia på Brasils målvakt Moacir Barbosa. Uruguay vant sin andre VM-finale. Brasil måtte vente til VM i 1958 for å vinne sitt første verdensmesterskap.

Kjente mesterskap

Finalen i det første offisielle VM for klubblag ble avholdt på arenaen i 2000. Maracanã var hovedarena for de panamerikanske leker i 2007, Confederations Cup i 2013 og Verdensmesterskapet i fotball i 1950 og 2014. Under begge verdensmesterskapene ble finalene spilt på arenaen. Maracanã var også arena for åpnings- og avslutningsseremonien under sommer-OL og paralympiske leker i 2016.