Maracanã

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Maracanã er et fotballstadion i Rio de Janeiro i Brasil. Anlegget, som egentlig heter Estádio Mário Filho, har en publikumsrekord på 173 850 fra VM i 1950. Brasils landslag i fotball har også benyttet Maracanã til flere av sine hjemmekamper, og den er hjemmebanen til fotballklubbene Flamengo og Fluminense.

Faktaboks

Uttale
-njˈa
Også kjent som

Estádio Jornalista Mário Filho

Fakta

  • Offisielt navn: Estádio Jornalista Mário Filho, oppkalt etter en av Brasils mest kjente sportsjournalister
  • Kapasitet: 78 838
  • Stadion ferdigstilt: 1950 (offisielt åpnet 16. juni samme år)
  • Maracanã er både en bydel og en elv i Rio de Janeiro

Skåringsrekord på Maracanã

Flamengos store stjerne på 1980-tallet, og en av Brasils beste spillere gjennom tidene, Zico, har rekorden i antall skårede mål på Maracanã. Zico skåret 333 mål på 435 kamper.

Maracanãs mest omtalte kamp: VM-finalen 1950

Verdensmesterskapet i fotball i 1950 ble avholdt i Brasil. Under mesterskapet ble det spilt en finale-runde der Uruguay, Brasil, Spania og Sverige møtte hverandre. Brasil og Uruguay fikk flest poeng og møttes i det som kanskje er den mest kjente og dramatiske fotballkampen som har blitt spilt på Maracanã. Finalen på Maracanã var 16. juli 1950. I denne kampen, hvor det ble satt publikumsrekord, var det nærmest et folkekrav at Brasil skulle slå «lillebror» Uruguay og sikre landets første verdensmesterskap i fotball.

Brasil tok ledelsen i det 47. minutt ved Friaca. I det 66. minutt utlignet Uruguay ved Juan Alberto Schiaffino. Uruguays kaptein Obdulio Varela, uttalte i et intervju at Brasils spillere tydelig viste tegn til nervøsitet på stillingen 1-1. Dette formidlet kapteinen videre til sine medspillere. Etter 77 spilte minutter skåret Alcides Ghiggia på Brasils målmann Moacir Barbosa. Uruguay vant sin andre VM-finale. Brasil måtte vente til VM i 1958 for å vinne sitt første verdensmesterskap.

Kjente mesterskap

Finalen i det første offisielle VM for klubblag ble avholdt på arenaen i 2000. Maracanã var hovedarena for de panamerikanske leker i 2007, Confederations Cup i 2013 og Verdensmesterskapet i fotball i 1950 og 2014. Under begge verdensmesterskapene ble finalene spilt på arenaen. Maracanã var også arena for åpnings- og avslutningsseremonien under sommer-OL og paralympiske leker i 2016.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg