Mannsbunad fra Valdres med svart trøye

Mannsbunaden kan ha stutt eller lang bukse, og rutestoffene i vesten kan variere.

Mannsbunad fra Valdres med svart trøye
Av /Norsk bunadleksikon.
Mannsbunad fra Valdres, sydd av en lokal skredder midt på 1900-tallet. Dagens eier har skaffet seg tørkle til bunaden sin
Mannsbunad fra Valdres, sydd av en lokal skredder midt på 1900-tallet. Dagens eier har skaffet seg tørkle til bunaden sin
Av /Norsk bunadleksikon.

Valdresbunaden med svart trøye er den mannsbunaden som har vært i bruk lengst i Valdres. På 1960-tallet ble en egen bunadsnemnd nedsatt for å utarbeide en mannsbunad for Valdres, og denne bunaden ble satt i produksjon i 1962. Den er senere revidert for å få den i bedre samsvar med originalmaterialet. Det finnes derfor i dag litt ulike modeller for denne bunaden.

Faktaboks

Eirik Fossbråten var formann for nemnda som arbeidet fram bunaden fra 1960-tallet. Heimen Husflid laget mønster og tegnet opp bunaden, og skredder Kolbjørn Børselien sydde prøvebunaden. Midt på 1980-tallet tok Valdres bunadsnemnd initiativ til en revisjon av bunaden for å få bedre samsvar med originalmaterialet. Materialer og søm ble justert, og nye mønstre ble tegnet.

Bunaden framstår i dag som en rekonstruksjon i samsvar med Bunad- og folkedraktrådets prinsipper, men den er ikke lagt fram for endelig uttalelse fra rådet.

Korte trøyer kom i bruk i Valdres på begynnelsen av 1800-tallet og utviklet seg gradvis til den trøyetypen som danner utgangspunktet for denne bunaden. Til denne trøya ble også langbuksa tatt i bruk, og den erstattet etter hvert knebuksa. I denne perioden hadde langbuksa spjeldbroke, bred bukseklaff. Til arbeidsbruk om sommeren ble også den lyse knebuksa i skinn brukt, men det er usikkert om slike ble brukt til høytidsklær. Til disse trøyene hørte vester i ulike rutete ullstoff. Slike stoff ble moderne i moteperioden som kalles nyrokokko, midt på 1800-tallet. Vi finner igjen samme type rutestoff i kvinnenes rutastakk.

Også før bunaden fra 1962 ble lansert, ble det laget stutt-trøyebunader i Valdres. Disse kunne variere etter hvilke skreddere som sydde dem, og de hadde mye felles med andre mannsbunader omkring i landet, med svart trøye, vest og bukse. Det er imidlertid den reviderte bunaden fra 1980-tallet som presenteres i det følgende.

Draktdeler

Mannsbunad fra Valdres
Mannsbunad fra Valdres
Av /Norsk bunadleksikon.

Trøye

Trøya blir sydd av svart vadmel kantet med svart eller brunsvart fløyel. Det er også fløyel på slagene og på ermeoppbretten. Trøya kneppes ikke. De 12 sølv-, tinn- eller messingknappene, én rad på hver side, er kun dekorative. Trøya har ståkrage og nedbrettede slag. To sølv-, tinn- eller messingknapper sitter nederst på ermene.

Denne rekonstruerte trøya fra 1980-tallet er en kopi av ei trøye fra 1860–1870, fra Søre Garli i Nord-Aurdal. Originaltrøya er i privat eie. Den er i svart vadmel, fôret med hvitt bomullslerret, og øverste del av framstykkene er vatterte. Trøya har besetning av brunsvart fløyel, og knappene er i tinn. Ryggen har en søm midt bak med buede sømmer på hver side.

Vest

Vesten er midjekort. Den er dobbeltspent med 12 knapper i sølv, messing eller tinn. Det brukes rutete stoff i vesten. Det finnes i Valdres en rekke fargerike rutemønstre å velge mellom, av de samme stoffene som brukes til rutastakken for kvinner. Vesten er fôret foran, mens ryggen er i svart vadmel eller ubleket linstoff. Snittmønsteret er kopiert fra en vest fra gården Øvre Semeleng i Vestre Slidre. Denne vesten er i privat eie.

Skjorte

Skjorta sys helst av bomull og ble tradisjonelt brukt uten broderi. Til bunaden brukes skjorter både med og uten broderi. Snittet for kvinne- og mannsskjorter var likt i Valdres i denne perioden.

Bukse

Det er to typer bukser som kan brukes til denne bunaden: enten knebukse eller langbukse. Begge blir sydd i svart vadmel og etter revideringen har buksa fått bred klaff.

Modell for buksa er knebuksa som langeleikspilleren Ola Brenno fra Sør-Aurdal brukte i årene 1880-1890. Denne er brukt som modell både for knebuksa og langbuksa og langbuksa er bare en forlenget utgave av knebuksa. Originalen befinner seg i samlingene til Bagn bygdesamling. Knebuksa har fire knapper på utsiden av kneet. Ei spenne lukker linningen ved kneet.

Strømper og strømpebånd

Det er bevart flere par gamle strømper fra Valdres, og ett av mønstrene har vært utgangspunkt for strømpene til flere bunader. Dette mønsteret brukes også til denne bunaden, på strømper som er strikket i ubleket ullgarn. De er strikket i rett- og vrangstrikk, med ujevnt antall rette og vrange masker. Til bunaden brukes også mønsterstrikkede strømper. Til langbuksa brukes gjerne vanlige, svarte strømper.

Flerfargede, smettede strømpebånd knytes øverst rundt strømpene.

Hodeplagg og halstørkle

På hodet bruker man en hatt med rund pull eller en kollelue (kølleluve). Tradisjonelt ble også strikkelue brukt. Et farget silketørkle knytes utenpå skjortekragen.

Metall

En skjortering, krusering, eller halsknapp i sølv, med eller uten anheng, brukes i halslinningen, og på ermene brukes mansjettknapper i sølv. Det finnes flere sølvsmeder som viderefører det tradisjonelle håndverket, og ulike typer draktsmykker i tradisjonell stil fra Valdres er dermed i handelen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg