Mannsbunad fra Sunnfjord, Heimens variant
/Norsk bunadleksikon.

Denne mannsbunaden fra Sunnfjord er utviklet av Heimen Husflid i Oslo i samarbeid med Gunvor Ingstad Trætteberg, og ble i 1964. Sunnnfjordbunaden bygger på draktmateriale fra 1800-tallet, og jakka har stilhistorisk slekstskap med moten på 1700-tallet

Faktaboks

Bunaden ble utarbeidet av Sunnfjord Ungdomslag og bygger delvis på samme type draktplagg som Sunnfjord Ungdomslags rekonstruksjon, men er ikke kopiert nøyaktig på samme måte. Denne bunaden er altså noe løsere knyttet til den lokale folkedraktskikken.

Gunvor Ingstad Trætteberg gjorde feltarbeid i Hordaland og Sogn og Fjordane på 1940-tallet, og dette arbeidet resulterte i både museumsutstilling og flere bunader. Hun jobbet etter den tidas gjeldende prinsipper, der en tok utgangspunkt i den lokale draktskikken og til en viss grad kopierte gamle plagg. En var imidlertid ikke alltid så nøye med hvordan plaggene ble kombinert, og på detaljplan ble de heller ikke kopiert nøyaktig fra forbildene sine.

Plaggene som ligger til grunn for bunaden, befinner seg ved Sunnfjord Folkemuseum og en har arbeidet videre med å kopiere kildematerialet også etter at bunaden ble satt i produksjon.

Sunnfjord herrebunad
.

Draktdeler

Trøye

Mannsbunad fra Sunnfjord, Heimens variant

Framkantene er dekorert med broderi i kjedesting med ullgarn.

Mannsbunad fra Sunnfjord, Heimens variant
Av /Norsk bunadleksikon.

Bunadtrøya lages i rødt vadmel. Den har ikke krage, men firskåren halsringing. Langs halsringing og framkanter er det grønne band. Framkantene er også dekorert med broderi i kjedesting med ullgarn. Trøya er dobbeltspent med åtte par metallknapper og knapphull, men kan ikke kneppes.

Ryggen er hel, men det er sydd inn to kiler nederst på hver side for å gi vidde. Ermet er sydd i ett stykke, og det har tre piperynker i overgangen til bolen ved skulderpartiet. Nederst har ermet splitt med to knapper. Ermet er kantet med grønt som resten av trøya.

Vest

Mannsbunad fra Sunnfjord, Heimens variant

Den såkalte bulen var i produksjon som alternativ vest til bunaden, men lages ikke lenger. Den ble brukt med lærbelte rundt.

Mannsbunad fra Sunnfjord, Heimens variant
Av /Norsk bunadleksikon.

Det ble lansert to ulike vester til bunaden, men i dag er bare den ene i produksjon. Den første bar en såkalt bul som består av et rektangulært stykke stoff som legges dobbelt over skuldrene. En klipper hull til halsåpning. Dette plagget har svært gammel opprinnelse, men overlevde i noen bygder på Vestlandet inn på 1800-tallet. I Hardanger har også noen lagd seg bunad med tilsvarende vest. Til Sunnfjordbunaden ble denne vesten lagd i grønt vadmel, og halssplitten var dekorert med kulørte band og broderte knapphull med messingknapper.

Den vesten som fortsatt er i produksjon, er en empirepreget vest i grønt ullstoff, kantet med svart klede. Vesten er dobbeltspent over et innfelt midtparti foran. Knapphullene er sydd med rødt og gult ullgarn. Vesten har ståkrage og små slag, og ryggen og fôret er av baskerlin. Det er ei lomme på hvert framstykke på vesten, og de er kantet med svart klede.

Bukse

Knebukse med brei klaff som kneppes til linninga foran, hører til bunaden. Den lages i svart vadmel. Ved knesplitten er det fem knapper og spenne.

Belte

Til bulen ble det brukt lærbelte med messingnagler og messingspenne.

Skjorte

Bunaden har linskjorte med høy ståkrage. Skjorta er dekorert med uttrekkssøm på krage og mansjetter. Originalen til skjorta er ved Sunnfjord Museum. Som alternativ brukes Heimens vanlige bunadskjorte i bomull.

Strømper og band

Hvite strømper med mønsterstrikk hører til. De holdes oppe av strømpeband i ulike farger.

Hodeplagg

Det er ikke utarbeidet eget hodeplagg til bunaden, men det brukes en svart hatt med moderat pull og vid brem.

Metall

Det er ikke utviklet eget metall til bunaden. Knappene kan være i tinn eller sølv, og en bruker nål formet som enkel eller dobbel halsknapp i skjorta, samt mansjettknapper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg