Mannsbunad fra Sirdal (Torgny Fintland)
Mannsbunad fra Sirdal (Torgny Fintland)
Av /Sirdal Husflidslag.
Sølv til mannsbunaden
/Lærdal reklamebyrå.

Mannsbunaden fra Sirdal er utarbeidet av Jørgen Valevatn, og ble satt i produksjon i 1976. Bunaden har utgangspunkt i muntlige opplysninger om eldre draktskikk i Sirdal samt skriftlige kilder og enkelte draktplagg. Men bunaden er ikke nøyaktig kopiert etter tilsvarende gamle plagg.

Faktaboks

Jørgen Valevatn tok kontakt med Ingrid Løge, som hadde utarbeidet kvinnebunaden, og fikk hjelp til videre framgangsmåte. Det viktigste utgangspunktet var ei bevart trøye, halsknapper og mansjettknapper som skal ha tilhørt Torjus Fidjeland. I tillegg benyttet Jørgen Valevatn skriftlige kilder, og bevarte beskrivelser av hvordan karene gikk kledd.

Bunaden ble lagt fram for daværende Landsnemnda for bunadsspørsmål, og de ga også råd i det videre arbeidet. Det er i dag Sirdal Husflidslag som holder bunadarbeidet i hevd, i tillegg til at private produsenter syr bunadene.

Draktdeler

Trøye

Den bevarte trøya etter Torjus Fidjeland var utgangspunkt for bunadtrøya, som ble sydd av skredder Egeland fra Stavanger. Den lages i svart ullstoff med grønne kanter. Trøya har liggende krage og breie slag, og er dobbeltspent med seks par sølvknapper. Stilmessig bærer trøya preg av nyrokokkomote fra midt på 1800-tallet og utover. Dette kjennetegnes blant annet av de skråstilte knapperadene. Nederst på ermene og på lommene foran er det også grønne kanter.

Vest

Vesten er i rødt ullstoff, er enkeltkneppet med fem sølvknapper, og har djup firskåren utringing foran. Vesten bygger på en beskrivelse som Ådne Ousdal ga til læreren sin om hvordan faren hans, Per I. Ousdal, gikk kledd.

Bukse

Til bunaden er det lagd ei knebukse i samme stoff som trøya, med klaff som kneppes til ei linning foran. Ved kneet lukkes buksa med knapper og spenner.

Skjorte

Det brukes samme skjorte til mannsbunaden som til kvinnebunaden.

Strømper og band

Strømpene strikkes i hvitt ullgarn, med såkalt vridd mønster, slik det ble beskrevet at Per I. Ousdal gikk kledd. Strømpene holdes oppe av flettede band i samme farger som forklebordene på kvinnebunaden.

Hodeplagg

Det er lansert en svart filthatt til bunaden. Husflidslaget holder kurs i toving av hatt til bunaden. Det ble beskrevet at Per I. Oustad brukte bløt, svart hatt, men at det tidligere ble brukt en høy svart hatt som ble kalt kanon.

Metall

Den doble halsknappen og mansjettknappene etter Torjus Fidjeland ble kopiert til bunaden, og brukes fortsatt. Gullsmedverkstedet til Folke Helle på Finnøy produserer i dag sølvet til bunaden, og foruten halsknappen og mansjettknappene består det nå av knapper til trøye, vest og bukse, et par skjortenåler, spenner til buksa og to ulike klokkelenker. Alt sølvet er sølvfarget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg