Mannsbunad fra Samnanger

Mannsbunad fra Samnanger
/Norsk bunadleksikon.
Detalj av vestelomme med broderi
/Norsk bunadleksikon.

En annen variant av bunaden har mørk vest. Strømpene kan variere mellom hvite eller tofargede med mønsterstrikk.

Mannsbunad fra Samnanger
Av /Norsk bunadleksikon.
Bunaden kan ha rød vest
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Mannsbunaden fra Samnanger har store fellestrekk med bunaden fra Kvam og andre steder i Hardanger. I tillegg er det kopiert enkelte plagg fra Samnanger som brukes sammen med denne bunaden.

Draktdeler

Trøye

Bunaden har trøye i svart klede, med midtsøm i ryggen, ståkrage og lommeklaffer. Slagene er grønne, og trøya er kantet med rødt ullstoff og ei tvunnet snor av gul og grønn tråd. Den er dobbeltspent med grønne knapphull med gule regels. På kragen er det rødt broderi.

Vest

Den vesten som først kom i bruk til bunaden, har framstykke og krage av rødt klede med grønne kanter. Ryggen er i ubleiket bomull. Den er dobbeltspent med grønne knapphull med gule regels, og krage og lommeklaffer er brodert med grønt og gult.

I tillegg er det lagd en vest etter en gammel vest fra Samnanger. Den har også ståkrage og lommeklaffer, men er i svart vadmel. Den har prydsøm i rødt, gult og grønt på kragen og lommeklaffene. Videre er den dekorert med røde kjedesting langs framkantene, på slagene, kragen og lommeklaffene. Ryggen er i svart fôrstoff. Vesten er dobbeltspent, og det er i tillegg knapp på hvert av slagene.

Bukse

Det hører knebukse med klaff til bunaden. Den lages i svart klede, og knapphullene på klaffen er svarte, og ved knesplitten røde. Ved kneet er det splitt, men ikke linning. I stedet er det et innsnitt foran og bak på buksa, slik at den sitter tett inntil leggen under kneet. Bak har buksa spensel til å regulere livvidda.

Skjorte

Skjorta lages i bomull eller lin, og halskrage, håndlinninger og bringelista er alltid i lin med broderi. Først var det brukt tettsøm i ett mønster som broderi, men nå er det tatt opp igjen flere mønstre. Skjorta er glatt tilsydd ved halsen, mens ermene har to–tre legg ved skuldrene.

Hodeplagg

Det brukes svart hatt til bunaden.

Strømper og band

Det brukes enten strikkede hvite ullstrømper eller svarte og hvite med rosemønster. I utgangspunktet ble det brukt strømpeband som var flettet, i rødt og grønt ullgarn. I tillegg er det kopiert et par strømpeband i rødt og svart ullgarn, der annenhver tråd er rød og svart. Lokalt kalles de bregdaband.

Metall

Det brukes en dobbel halsknapp og mansjettknapper i sølv til skjorta. Knappene i vest, trøye og bukse er også gjerne i sølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg