Mannsbunad fra Sørkedalen

Mannsbunad fra Sørkedalen
Av /Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Mannsbunad fra Sørkedalen er komponert av Sørkedalen Sanitetsforening i samarbeid med Heimen Husflid. Den ble satt i produksjon i 2000, og er en fritt komponert bunad uten rot i draktskikken fra Sørkedalen.

Bunaden har fått fasong med inspirasjon fra andre bunader, og enkelte elementer som fargebruk og skjortebroderiet knytter den til kvinnebunaden fra Sørkedalen. Det er den lokale sanitetsforeningen som står bak begge disse bunadene.

Draktdeler

Trøye

Trøya har ståkrage som er grønn på innsida, slik at en tittekant synes over kragekanten på utsida. Likedan er det grønne mansjetter på ermene, og grønne kanter på lommeklaffene. Knapphullene er også sydd med grønn tråd. Ellers er trøya i svart vadmel. Den er dobbeltspent, men kan ikke kneppes.

Vest

Det brukes grønt ullstoff i vesten. Vesten er dobbeltspent med seks par knapper i sølv eller tinn, og har rygg av baskerlin samt fôr av bomullslerret.

Bukse

Det brukes både knebukse og langbukse til bunaden. Den lages i svart vadmel, og er ei klaffebukse der klaffen er kantet med grønt øverst. Knebuksa har knesplitt som lukkes med tre knapper, og det er grønn tittekant på knelinninga.

Skjorte

Det samme broderiet som er på kvinneskjorta, brukes også på mannsskjorta, men broderiet på halskragen er litt enklere her. Som til kvinnebunaden er også denne skjorta i hvitt lin.

Hodeplagg og halstørkle

Som hodeplagg brukes en svart filthatt med et grønt silkeband rundt pullen. Det brukes naturhvite strømper.

I halsen knytes et silketørkle med valgfritt mønster og valgfrie farger.

Metall

Det er ikke utarbeidet eget sølv eller annet metall til bunaden. Knappene i trøye, vest og bukse kan være i sølv eller tinn. I skjorta er det vanlig med ei nål i halsen og mansjettknapper i ermene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg