Mannsbunad fra Ålen
/Norsk bunadleksikon.
Mannsbunad fra Sør-Trønderlag med røtter i Ålen

Bunaden produseres i dag også av Solhjell konfeksjon. Deres bunad skiller seg vesentlig fra de andre produsentenes.

Mannsbunad fra Sør-Trønderlag med røtter i Ålen
Av /Solhjell konfeksjon.

Mannsbunaden fra Sør-Trøndelag er kopiert etter ei hel drakt fra Ålen, fra andre halvdel av 1800-tallet. Dette distriktet har hatt omtrent lik draktskikk som Røros. Bunaden ble lansert i 1952–1953, og har hatt noe ulik utforming gjennom tida.

Faktaboks

Det var Bondeungdomslaget i Nidaros som lanserte og fikk satt denne bunaden i produksjon. De gamle klærne fra Ålen hadde Johannes Reitan med seg til byen, og de ble utgangspunkt for bunaden. I 1954 ble bunaden lagt fram for arbeidsutvalget til Landsnemnda for bunadsspørsmål, men det ble ikke utarbeidet noen endelig uttalelse den gangen. Vestestoffet var gjenstand for ulike kopieringer gjennom åra som fulgte, og på 1970-tallet ble vesten rekonstruert på nytt. Den nye kopien ble tilrådd av landsnemnda, men resten av bunaden har ikke fått endelig uttalelse fra landsnemnda eller dagens Institutt for bunad og folkedrakt, sjøl om de har vært involvert i mønsterkonstruksjon og har gitt råd. Det er i dag flere produsenter av bunaden.

Draktdeler

Trøye

Trøya har skjøter i ryggen. Den lages i mørkeblå eller brun vadmel, med ståkrage. Den er dobbeltspent med åtte par knapper, men lukkes ikke. I tillegg er det to knapper ved hver ermesplitt, og to knapper ved lommeklaffene. Trøya er hoftesid.

Vest

Originalvesten er vevd i femskafts sateng, og har 16 farger i tynt ullgarn. Den har ståkrage og er dobbeltspent med åtte par knapper. Foran er det to lommer. Framstykkene er fôret med lin, mens ryggen er i enkelt linstoff. En del av vestene som er lagd fra 1950-tallet og fram til det nye vestestoffet ble lansert, ligner mer på vesten til mannsbunaden fra Gauldalen.

I tillegg er det kopiert en brudgomsvest i rødt ullstoff med svart trykk. Vesten er dobbeltspent og går ned i en spiss midt foran. Den har ståkrage. I ryggen har vesten ei spenne som regulerer vidda. Rygg og fôr er i lin. Denne forhandles kun av Ildrid Walseth.

Bukse

Buksa er i samme stoff som trøya, med klaff som kneppes med fem knapper til linninga. Ved kneet avsluttes den med knesplitt med fem knapper og linning med spenne.

Skjorte

Det er skjorte i hvitt lin til bunaden. Den har høy ståkrage, og både krage, skulderstykke og håndlinninger er brodert. En kan velge mellom frisøm eller tellesøm på broderiet. Ildrid Walseth leverer bunaden med skjorte i hvit eller ubleiket lin, med rødt broderi på halskrage og håndlinninger.

Strømper og band

Strømpene er i ubleiket ull, gjerne strikket med mønsterfelt. Strømpebanda er fingret i ulike farger.

Hodeplagg og halstørkle

En følger samme skikken med hodeplagg til denne bunaden som til Rørosbunaden. Det er ei strikkelue med løkkekant nederst. Unge gutter har rød strikkelue med rød kant, eldre ugifte har rød lue med svart kant, og gifte har svart lue med rød kant.

Rundt skjortekragen brukes silketørkle i mange ulike farger og mønstre.

Metall

I halsen brukes en halsknapp med heng. Den kan være i messing eller sølv. Mansjettknappene kan også være i messing eller sølv. Knapper og spenner i resten av bunaden er i messing eller sølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg