Mannsbunad fra Røldal
/Norsk bunadleksikon.
Bunader fra Røldal

Kvinnebunad fra Røldal med velatrøye , Mannsbunad fra Røldal, og Kvinnebunad fra Røldal med røyrt hår.

Bunader fra Røldal
Av /Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Røldal ble utarbeidet på begynnelsen av 1980-tallet. Etter at bunadnemnda i Røldal utarbeidet kvinnebunaden på 1950-tallet, forsøkte de også å få lagd en egen mannsbunad for området. De registrerte ei trøye og bukse etter Olav K. Gryting, som var født i 1855, og tok utgangspunkt i dette. De andre draktdelene er tilpasset trøya og buksa uten å ha direkte forelegg i gamle draktplagg.

Faktaboks

Draktdeler

Trøye

Bunaden har trøye i svart klede eller vadmel. Trøya har ståkrage og nedpressede slag, er dobbeltspent med fem par knapper og knapphull. På framstykkene er det lommer med utenpåliggende knapper. Lommeklaffene har tre knapphull hver.

Trøya har røde kantinger rundt krage, slag, foran, nede, på lommeklaffene og nederst på ermene. Knapphullene er også sydd med rødt, mens trøya er fôret med grønt.

Vest

Svart dobbeltspent vest med seks par knapper og knapphull hører til bunaden. Vesten har ståkrage som trøya. På framstykkene er det to lommer med klaff. Som trøya er også vesten kantet med rødt rundt hele.

Det er også i bruk grønne vester i Røldal. Denne typen er i hovedsak lik den svarte, men har store nedpressede slag i tillegg.

Bukse

Det brukes knebukse med klaff til bunaden. Den lages i svart klede, og er akkurat som trøya kantet med rødt. Både klaffen foran, sidesømmene og midtsømmen foran har røde kanter. Knapphullene er også markert med rødt.

Sju knapper fester klaffen til linninga foran, og ved knesplitten er det fire knapper. Knelinninga festes med sølvspenne. Buksa har to lommer.

Skjorte

Det hører ei skjorte i hvitt lerret til bunaden. Den er i primærsnitt, men har rundklipt åpning til halskragen. Denne skjortetypen er antagelig den yngste typen i primærsnitt, og en antar at den kom i bruk mot slutten av 1800-tallet. Det er broderi på halskrage og håndlinninger.

Strømper og band

Det brukes hvite strikkede strømper og flettede strømpeband til bunaden. Banda lages ofte i rødt og grønt.

Hodeplagg og halstørkle

Det er ikke utarbeidet eget hodeplagg til bunaden, men fra gamle fotografier ser en at strikket topplue har vært i bruk i området. Halstørkle vises også på bevarte bilder.

Metall

Knappene i trøye, vest og bukse er i sølv. I tillegg brukes det halsknapp og mansjettknapper i sølv i skjorta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg