Mannsbunad fra Os

Mannsbunad fra Os
.

Artikkelstart

Mannsbunaden fra Os er en variant av den mannsbunaden som ble så populær i Hordaland rundt 1900. Den er en slags mannlig utgave av kvinnebunaden fra Hardanger, som fikk utbredelse langt utenfor det tradisjonelle folkedraktområdet.

Draktdeler

Trøye

Svart klede eller vadmel er materialet i trøya, og den har ståkrage og passepoilerte lommer. Trøya er dobbeltspent med grønne knapphull med en rød regels, men kan ikke kneppes.

Vest

Bunadvesten er lagd som en illusjon av to vester. Sjølve vesten er i rødt klede, og et stykke grønt klede er felt inn midt foran. Vesten har ståkrage i vestestoffet som er kantet med en hanekam av det grønne stoffet foran. Både kragen og lommeklaffene er kantet med grønt. Vesten er dobbeltspent med grønne knapphull med en gul regels på det røde, og det innfelte stykket foran er også dobbeltspent, med røde knapphull. Ryggen er av ubleiket bomullstøy, med spensel i lommehøyde.

Bukse

Buksa lages i samme materiale som trøya, og det er ei knebukse med linning og brei klaff som lukkes med fem knapper foran. Ved kneet er det splitt som kneppes med fire knapper, men det er ikke linning under kneet. Knapphullene ved knærne er sydd med grønn tråd, og har en rød regels.

Skjorte

Sjølve skjorta er i hvitt bomullslerret eller lin, men håndlinninger, halskrage og bringelist er alltid av lin. Disse er brodert med tettsøm eller enkel uttrekkssøm (om skjorta er uten bringelist).

Hodeplagg

Rød, strikket topplue med grønn kant brukes til bunaden. Den lages i ull, og har snor med dusk i enden. Ifølge skriftlige kilder i Bygdesoga for Os har det også blitt brukt hatt.

Strømper og band

Det brukes enten hvite strømper, såkalte reikasokkar, eller mønsterstrikkede i hvitt og svart. Strømpebanda er flettet i rødt, grønt og hvitt ullgarn.

Metall

Dobbelt halsknapp festet til plate med nål brukes i halsen på skjorta. Den og mansjettknappene er i sølv. Det er også sølvknapper i vest, trøye og bukse. Vestespenna i ryggen er også i metall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg