Mannsbunad fra Karmøy

Mannsbunad fra Karmøy
/Stavanger Aftenblad.

Artikkelstart

Mannsbunaden fra Karmøy er utarbeidet av Dagny Lund og Lyder Nes. Det er en fri komposisjon uten rot i lokal draktskikk, og slik den framstår i dag, har den vært i produksjon siden 1998. En tidligere utgave var ferdig i 1984, med hvit jakke.

Draktdeler

Trøye

Trøya lages i svart ullstoff med besetning av skinn og grønt ullstoff på skuldrene og nederst på ermene. Trøya har ståkrage av skinn og store, nedbrettede slag. Overgangene mellom trøyestoff og besetning er dekorert med røde og gullfargede band, og foran på skuldrene er det broderi. Trøya er enkeltspent med sølvknapper foran, og har også tilsvarende knapper ved ermesplitten.

Vest

Vesten er i grønt ullstoff med djup halsringing, hvor det er innfelt et bringestykke i mørkeblått med brodert rutemønster i gult. På bringestykket er det sju sølvknapper som symboliserer de sju tidligere kommunene som nå er samlet til Karmøy. Vesten er dobbeltspent med tre par sølvknapper.

Bukse

Det hører langbukse til bunaden, i samme stoff som trøya. Den har splitt nederst, med skinnbesetning og tre sølvknapper.

Skjorte

Skjorta til bunaden lages i hvitt lin, og lukkes i halsen med ei nål, og det brukes mansjettknapper på ermene.

Metall

Det er designet eget sølv til bunaden. Dette består av ei skjortenål som brukes i halsen. Nåla består av tre ringer som symboliserer to vikingkonger og kristen tro. Den midterste ringen har innfelt et kors. Det er sølvknapper i trøye, vest og bukse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg