Mannsbunad fra Fusa

Skjorta har broderi langs halssplitten. Halsknappen kommer fram mellom de to omgangene halstørkleet er viklet rundt halsen. Bukseselene er broderte og bærer eierens initialer.

Mannsbunad fra Fusa
Av /Norsk bunadleksikon.
Mannsbunad fra Fusa
/Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Fusa er rekonstruert ut i fra draktskikken fra andre halvdel av 1800-tallet.

Faktaboks

Flere personer har kommet med utkast: Knut Malkenes har kopiert noen gamle plagg til en bunad til seg sjøl, Anni Bolstad har kopiert andre plagg som bunad til sønnen sin, og Else Bodil Gjøn arbeidet med den rekonstruksjonen som presenteres nedenfor.

I tillegg har det tidligere vært i bruk en mannsbunad i Fusa. Denne har sterke fellestrekk med mange av de andre mannsbunadene som brukes i Hordaland, med svart knebukse og trøye, med kulørt vest inni. De kom i bruk tidlig på 1900-tallet, på samme måte som hardangerbunaden for kvinner ble brukt mange steder.

Denne bunaden viser altså et tidsbilde av den lokale draktskikken fra andre halvdel av 1800-tallet. På den tida hadde langbuksene kommet inn for fullt, samtidig som motetrekk fra empiren hadde flyttet livlinja oppover.

Bunader fra Fusa
/Norsk bunadleksikon.

Draktdeler

Trøye

Det antas at den såkalte laskatrøya også har vært brukt i Fusa, men foreløpig er ikke slike gamle trøyer registrert. Derimot er ei kort trøye med nedbrettede slag registrert og kopiert. Denne trøya er av rundtrøyetypen, slik de har vært i bruk flere steder i landet.

I tillegg kjenner en til at strikketrøyer har vært brukt i området, og Anni Bolstad har lagd ei slik. Den er i rødt, blått og hvitt ullgarn. Nederst er den hvit, og både bolen og ermene har mønster i rødt og blått. I halsen er trøya kantet med ullband.

Vest

Mannsbunad fra Fusa

Vesten har høy ståkrage og små lapeller som er fôret med trykt bomullsstoff.

Mannsbunad fra Fusa
Av /Norsk bunadleksikon.

Bunadvesten lages i svart klede, kantet med rosemønstrete band med svart bunnfarge. Vesten har ståkrage og små slag. Slagene er fôret med et rødblomstrete bomullstøy. Framstykkene har lommeklaffer. Ryggen er i grovt, ubleiket stoff, og midt bak er det en splitt med knyteband som regulerer vidda.

Bukse

En har ikke tatt utgangspunkt i ei konkret bevart bukse. Bunadbuksa ble lagd etter muntlige beskrivelser. Den har høy livlinje som passer til vesten, og klaff som kneppes til ei linning foran. Buksa lages i svart klede.

Bukseseler

Bunaden har broderte bukseseler. Det er bevart flere slike i området, i ulike teknikker og mønstre. De fleste er perlebrodert, noen med geometriske mønstre og andre med rosemønster. De er brodert på både lin, ull og stramei, og flere av de gamle selene er kopiert til dagens bunader.

Skjorte

Bunaden har skjorte i hvitt lin, med tett rynking til halskrage og på ermene. Både krage, bringestykke og mansjetter har broderi, i ulike teknikker.

Hodeplagg og halstørkle

Det brukes en svart filthatt med ei tvinnet ullsnor rundt. Et silketørkle legges rundt halsen, utenpå skjorta.

Strømper

Det brukes strikkede strømper til bunaden.

Metall

Vesten har knapper i kobber, mens en bruker en halsknapp og mansjettknapper i sølv til skjorta.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg