Mannsbunad fra Bardu og Målselv
.
Mannsbunad fra Bardu og Målselv
.

Mannsbunaden fra Bardu og Målselv ble lansert i 1965, etter et samarbeid mellom styret i Målselv Husflidslag og Bardu kommune. Det er en fritt komponert bunad.

Faktaboks

I likhet med kvinnebunaden fra Bardu og Målselv er det brukt elementer fra ulike draktskikker, som innflytterne til området hadde tatt med seg fra sine hjembygder. Målselvdalen var ubebodd fram til 1787, men ble etter hvert et nytt hjem for folk fra Gudbrandsdalen, Østerdalen, Oppdal og Helgeland.

Draktdeler

Trøye

Trøya når omtrent ned til hoftene, og har samme snitt som den Østerdalsbunaden Heimen Husflid i Oslo fører. Trøya er i svart klede, har stående krage og slag som er festet ned med en knapp. Den har glatt isydde ermer med tre sølvknapper nederst. Trøya er dobbeltspent, men kneppes ikke igjen, og har totalt 14–16 sølvknapper.

Vest

Vesten når til korsryggen bak, men er lengre foran. Til vesten brukes rødt rutatøy, rødrutet verkensstoff. I ryggen er det baskerlin. Vesten har slag som er festet ned med en knapp. Den er dobbeltkneppet og har totalt 10 sølvknapper.

Bukse

Til bunaden er det lagd både knebukse og langbukse i svart klede. Begge har linning og gylf, samt stikklommer. Knebuksa har to sølvknapper ved kneet. Knelinninga lukkes med ei sølvspenne.

Skjorte

Til denne bunaden brukes ei ubrodert bunadsskjorte i bomull med stående krage. Halslinninga lukkes med ei knappesølje med løv. Håndlinningene lukkes med mansjettknapper i sølv.

Strømper og strømpeband

Strømpene til knebuksa strikkes i rett- og vrangstrikking i hvitt, rødt eller grønt ullgarn. Strømpene holdes oppe av vevde eller flettede strømpeband i valgfri farge og med lange dusker.

Hodeplagg

På hodet kan man enten bruke en svart filthatt med flatt pull og brem, eller ei svart skyggelue – skjoldlue. Skjoldlua er opprinnelig et hodeplagg fra Østerdalen.

Metall

Knappesølja med heng, mansjettknappene, spenna til knebuksa og knappene til trøye, vest og knebukse er utarbeidet til bunaden av Per Bjørnar Tangen ved Målselv Sølvsmie. Bunadssølvet ble godkjent av styret i Målselv Husflidslag i 1981. I tillegg har gullsmed Ole Kr. Barnung lagd alternativt sølv som også består av knapper og spenner, utformet i samme stil som sølvet han lagde til kvinnebunaden. Dette sølvet er ikke godkjent av Målselv Husflidslag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg