Mannsbunad fra Austevoll

Skjorta holdes sammen av halsknapp og sprette, og under vesten kommer det broderte beltet til syne.

Mannsbunad fra Austevoll
Av /Norsk bunadleksikon.
Mannsbunad fra Austevoll
/Norsk bunadleksikon.

Mannsbunaden fra Austevoll er laget av Austevoll bunadnemnd, og arbeidet med den pågikk parallelt med arbeidet med kvinnebunaden på 1970-tallet. Bunaden er kopiert etter gamle plagg, men en har hatt et spinklere materiale å bygge på enn for kvinnebunaden.

Faktaboks

Mange steder i Hordaland kom en slags felles mannsbunad i bruk tidlig på 1900-tallet. Det var gjerne folk med tilknytning til norskdomsrørsla som skaffet seg bunad da. Fellesnevneren var svart knebukse og trøye, med rødt eller grønt eller begge farger på vesten. En slik bunad er bevart fra Austevoll også, og i mange år ble den kopiert til nye bunader. De brukte også brodert belte til denne bunaden fra Austevoll.

Men parallelt med at det ble registrert kvinneklær og rekonstruert en kvinnebunad, ble det også tatt tak i mannsklær fra Austevoll. Det resulterte i en rekonstruert bunad som bygger på draktskikken slik den var i andre halvdel av 1800-tallet. Bunaden er ikke lagt fram for daværende Landsnemnda for Bunadspørsmål, men intensjonene med bunadarbeidet har vært de samme som for kvinnebunaden. En har imidlertid ikke hatt et like omfattende kildemateriale å bygge på.

Draktdeler

Trøye

Mørkeblått eller svart vadmel brukes i trøya. Den er dobbeltspent med blå knapphull i to blåfarger, og sølvknapper. Trøya har ståkrage med stikninger samt belegg av mønstret bomullsstoff. Nederst i sidene og på ermene har trøya splitt.

Utover 1800-tallet ble trøyene kortere og kortere, men bunadtrøya som lages i dag, er forholdsvis sid.

Vest

Vesten er i grønt vadmel med rygg i årelin. Den er dobbeltspent med sølvknapper og røde og gule knapphull. Den kneppes med de nederste knappene. Bunadvesten har ståkrage og samme skjæring foran som trøya. Det fins også en vest i lyst, damaskvevd stoff som en vurderer å ta opp igjen til bunaden.

Bukse

Bunadbuksa har samme farge og stoff som trøya, og er ei klaffebukse. Den har splitt ved kneet som kneppes med sølvknapper, men ikke linning under kneet. Den har også belegg av mønstret bomullsstoff.

Belte og bukseseler

Det brukes et brodert belte og broderte bukseseler til bunaden. Disse var motefenomen på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, og ble enkelte steder brukt til den lokale klesskikken. Beltet og selene som brukes til bunaden fra Austevoll, er brodert i ullgarn eller ullgarn og perler. De kan være kantet med vevde band, tvunnet snor eller korsstingsbroderi. Beltespenna til bunaden er i forgylt sølv, mens de gamle beltene også kunne ha blikkspenner. Mønstrene er helst rosemønster på mørk bunn, men det sies at geometriske mønstre også var brukt i området. Det knytter seg ofte historier om friergaver til disse plaggene.

Skjorte

Det er to skjorter i bruk til bunaden. Den ene har hvitsøm på halskrage og håndlinninger. Den andre er uten broderi, og har høy nedbrettet krage.

Strømper og band

Det er tatt opp igjen ulike typer strømper til bunaden, ut fra det registrerte draktmaterialet. De kan være kontstrikket i rødt og svart eller hvitt og grått. Rillestrikk med glattstrikkede felt, eller flettemønster er også i bruk. Strømpeband lages i ulike fargekombinasjoner.

Hodeplagg

Strikket topplue i rødt med grønn flossekant er i bruk, likedan en svart filthatt. Det registrerte materialet viser at toppluer i ulike farger med mørkeblå bunn har vært i bruk. Hatten blir regnet for finere enn lua, særlig svart hatt. Brun hatt ble også brukt til mindre fint.

Tilbehør

Et særpreget plagg fra Austevoll er den såkalte herdareiven. Dette er et smalt rektangulært stoffstykke i hvitt lerret, med broderi i begge ender. Det ble brukt både svartsøm og hvitsøm i flere teknikker. Plagget ble knyttet om halsen til høytidsbruk, og skal ha vært i bruk enda lenger enn resten av den lokale draktskikken.

Det er også tatt opp igjen pulsvanter i kontstrikk i fargene gult og lilla.

Metall

Bunaden har i dag helst sølvknapper – flate med preget mønster. Den tidlige utgaven av bunaden hadde messingknapper. Forgylt halsknapp med stett og ei nål i skjortebringa blir brukt, samt mansjettknapper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg