Asker Husflidslag har kopiert broderte bukseseler til bunaden
/Norsk bunadleksikon.

Mannsbunad fra Asker er en bunad fra Asker i Akershus. Bunaden har utgangspunkt i et skifte fra Yggeset i Asker som forteller en del om klærne til en avdød mann i 1807, samt sogneprest Jacob Neumanns beskrivelse av draktskikken for bøndene i Asker, datert 1805.

Faktaboks

Bunaden ble presentert på Asker Husflidslags årsmøte i 1984. Etter den tid har husflidslaget arbeidet videre med bunaden og supplert den med bukseseler og underbukser.

Bunaden finnes også til gutt. Vesten sys da i samme stoff som til herrebunaden eller i samme stoff som stakken til Askers sommerbunad. Det er ikke utarbeidet ytterplagg til guttebunaden.

Draktdeler

Mannsbunad fra Asker
/Norsk bunadleksikon.

Trøye

Den grå vadmelsfrakken er inspirert av just au corpus-frakken, som var moderne på 1700-tallet. Lengst holdt denne klesstilen seg i Gudbrandsdalen, men også i Akershus er det kilder som forteller om at slike frakker var i bruk til inn på 1800-tallet. Frakken har ståkrage og er enkeltspent med sølvknapper.

Vest

Vesten er i et blåsvart verkensstoff med smale striper i grønt og gult. Det er et håndvevd stoff av samme type som stakken til kvinnebunaden, men i en kraftigere kvalitet. Vesten har ståkrage, men ikke slag, og er V-ringet i halsen. Den er dobbeltspent med fem par sølvknapper og har lommer foran. Vesten er kantet med rødt og har passepoilerte lommer med rød kant.

Bukse

Det brukes både knebukse og langbukse, og begge er i svart klede. De har brei klaff som kneppes til ei linning foran, og på knebuksa er det også knapper ved knesplitten.

Seler

Det er kopiert to ulike par bukseseler til bunaden. De er brodert med ullgarn eller ullgarn og perler på stramei, og er kantet med tvinnet snor. Det ene paret har lys bunn med rosemønster, og det andre har grønn bunn med rankemønster. Begge ble gitt eierne som forlovelsesgave på slutten av 1800-tallet.

Skjorte

Det brukes bomulls- eller linskjorte i vanlig primærsnitt til bunaden.

Strømper og band

Det brukes strikkede, naturhvite ullstrømper til bunaden. De holdes oppe av flettede strømpeband i rødt, blått og gult.

Hodeplagg og halstørkle

En svart, rund hatt med brei brem brukes som hodeplagg, og utenpå skjortekragen kan en knyte et halstørkle i ulike farger og mønstre.

Tilbehør

På bakgrunn av et par underbukser som var blitt lagd som skolearbeid på slutten av 1800-tallet, er det lagd bunadunderbukser i hvitt bomullsstaut.

Metall

Med utgangspunkt i de samme knappene som det er lagd hekter til kvinnebunaden av, er det også lagd ei nål formet som en dobbelt halsknapp. Den brukes i skjorta sammen med mansjettknapper. Knappene i trøya, vesten og buksa er også i sølv, i ulike størrelser, med utgangspunkt i de samme gamle knappene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg