Mannsbunad fra Askøy

Strømpene til mannsbunaden er strikket med rutemønster i hvitt ullgarn.

Mannsbunad fra Askøy
Av /Norsk bunadleksikon.
Bunad fra Askøy
/Norsk bunadleksikon.

Artikkelstart

Mannsbunaden fra Askøy er utarbeidet av ei kommunal bunadnemnd. Nemnda begynte å arbeide med en mannsbunad i 1974, og tok utgangspunkt i noen bevarte plagg som skal skrive seg fra tidsperioden 1880 til 1930.

Bunaden regnes som en makker til kvinnebunaden, og en har derfor valgt å kante trøya og vesten med ullband i samme plommefarge som går igjen på kvinnebunaden.

Draktdeler

Trøye

Bunaden har svart trøye i vadmel eller klede, og er kantet med plommerøde ullband. Den har ståkrage og nedbrettede slag, og er dobbeltspent med sølvknapper og plommerøde knapphull. Trøya kan ikke kneppes.

Vest

Bunadvesten har samme materiale i framstykkene som trøya, og likeså høy ståkrage og nedbrettede slag. Den er dobbeltspent med sølvknapper og plommerøde knapphull, og ryggen er i hvit ullflanell. Vesten har også vært lagd i rødt, men den er ikke lenger i produksjon.

Som alternativ lages en vest med samme fasong som den andre, men med annet stoff. Til denne brukes samme mønstrede stoff som i livet til kvinnebunaden. Framstykkene kantes med plommefargede band, og ryggen er i svart duchesse. Begge vestene har klokkelomme.

Bukse

Det hører knebukse i samme stoff som trøya til bunaden, og den har gylf og linning foran. Ved knesplitten lukkes den med tre sølvknapper og spenne.

Skjorte

Skjorta er i hvitt bomullslerret, og er glatt isydd ved halskragen. Ermene er striperynket. Kragen og håndlinningene har smale heklede kanter, og det har også stolpen foran halssplitten.

Hodeplagg

Det er ikke lansert eget hodeplagg til bunaden, men i den perioden bakgrunnsmaterialet til bunaden er fra, var en svart filthatt vanlig hodeplagg.

Strømper og band

Det brukes ubleikede hvite ullstrømper, strikket i rutemønster med rettstrikk og vrangstrikk. Strømpebanda er flettet av ullgarn i samme farger som strikkesjalet til kvinnebunaden: plommerødt, svart, gult og blått. De har frynser i endene.

Metall

Knappene i vest, trøye og bukse er i sølv. I tillegg brukes en halsknapp og mansjettknapper i sølv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg