Mamma Mia! er en svensk-britisk jukebox-musikal, med manus av Catherine Johnson og musikk og sangtekster av Benny Andersson og Björn Ulvaeus fra deres tid i ABBA. Koreografien var ved Anthony Van Laast.

Mamma Mia! finner sted på en gresk øy. Der bor den britiske Donna og hennes datter Sophie (Sofie i norsk sceneversjon). Sophie skal snart gifte seg. Hun vet ikke hvem faren hennes er, men hun har funnet morens dagbok fra tiden før hun ble født, og de tre mennene som kan være faren har hun invitert i bryllupet sitt.

Musikalen hadde verdenspremiere på Prince Edward Theatre i Londons West End i 1999, med Siobhán McCarty som Donna og norske Lisa Stokke som Sophie. Phyllida Lloyd regisserte. Mamma Mia! ble nominert til fire Olivier-priser og vant den ene. Jenny Galloway fikk prisen for beste kvinnelige birolle for rollen som Donnas venninne Rosie.

Siden er musikalen blant annet spilt på Broadway, i Melbourne, Madrid og Hamburg, Seoul, Stockholm og Moskva. Mer enn 50 millioner billetter er solgt.

Mamma Mia! ble filmatisert i 2008, igjen i regi ved Phyllida Lloyd. Meryl Streep spilte rollen som Donna, Amanda Seyfried spilte Sophie, og Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth hadde rollene som de tre mulige fedrene.

Norsk premiere fant sted i Folketeateret i Oslo i 2009, regissert av Johan Osuldsen, med Heidi Gjermundsen Broch i rollen som Donna og Mari Lerberg Fossum i rollen som Sofie. Linn Skåber hadde oversatt manus og Ingrid Bjørnov hadde oversatt sangtekstene.

Blant sangene er Takk for all musikken (Thank You for the Music), Dancing Queen (samme tittel på norsk og engelsk), Spare skrift i sand (Slipping through My Fingers) og Jeg vil, jeg vil, jeg vil, jeg vil, jeg vil (I do, I do, I do, I do, I do).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.