Mamma Mia!

Artikkelstart

Mamma Mia! er en svensk-britisk jukebox-musikal, med manus av Catherine Johnson og musikk og sangtekster av Benny Andersson og Björn Ulvaeus fra deres tid i ABBA. Koreografien var ved Anthony Van Laast.

Handling

Mamma Mia! finner sted på en gresk øy. Der bor den britiske Donna og hennes datter Sophie (Sofie i norsk sceneversjon). Sophie skal snart gifte seg. Hun vet ikke hvem faren hennes er, men hun har funnet morens dagbok fra tiden før hun ble født, og de tre mennene som kan være faren har hun invitert i bryllupet sitt.

Oppsetninger

Musikalen hadde verdenspremiere på Prince Edward Theatre i Londons West End i 1999, med Siobhán McCarty som Donna og norske Lisa Stokke som Sophie. Phyllida Lloyd regisserte. Mamma Mia! ble nominert til fire Olivier-priser og vant den ene. Jenny Galloway fikk prisen for beste kvinnelige birolle for rollen som Donnas venninne Rosie.

Siden er musikalen blant annet spilt på Broadway, i Melbourne, Madrid og Hamburg, Seoul, Stockholm og Moskva. Mer enn 50 millioner billetter er solgt.

Norsk premiere fant sted i Folketeateret i Oslo i 2009, regissert av Johan Osuldsen, med Heidi Gjermundsen Broch i rollen som Donna og Mari Lerberg Fossum i rollen som Sofie. Linn Skåber hadde oversatt manus og Ingrid Bjørnov hadde oversatt sangtekstene.

Blant sangene er Takk for all musikken (Thank You for the Music), Dancing Queen (samme tittel på norsk og engelsk), Spare skrift i sand (Slipping through My Fingers) og Jeg vil, jeg vil, jeg vil, jeg vil, jeg vil (I do, I do, I do, I do, I do).

Filmatisering

Mamma Mia! ble filmatisert i 2008, igjen i regi ved Phyllida Lloyd. Meryl Streep spilte rollen som Donna, Amanda Seyfried spilte Sophie, og Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård og Colin Firth hadde rollene som de tre mulige fedrene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev John Engebretsen

Fortjener ikke Lisa Stokke en egen artikkel?

svarte Mari Paus

Det er mulig vi bør opprette en artikkel om Stokke, vi skal se videre på det. Takk for innspillet!

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg