Mamertinerfengselet

Mamertinerfengselets fasade (nederst). En kirke er bygd oppå fengselet.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Mamertinerfengselet er et populært navn for statsfengselet Carcer i Roma som særlig er kjent fra den romerske seinrepublikkens tid. Det lå på Forum Romanum ved foten av Arx og Kapitol. Romerne utmålte ikke fengselsstraff, så Carcer var primært i bruk som en arrest for varetektsfengsling, men var også et rettersted hvor statsfiender ble henrettet.

Faktaboks

Uttale
mamertˈinerfengselet
Også kjent som
Tullianum latin Carcer Mamertinus italiensk Carcere Mamertino

Anlegget var todelt og bestod av en øvre etasje og et underjordisk fangehull eller rettersted kalt Tullianum, antagelig fordi det var en vannkilde (tullius) der og ikke fordi det ble bygget av kong Servius Tullius, slik Varro forteller. Den eneste tilgangen til dette rommet var via en lem i taket. Prominente krigsfanger som Jugurtha og Vercingetorix, og erklærte statsfiender som Catilinas sammensvorne ble henrettet ved strangulering i Mamertinerfengselet. Tilnavnet Mamertinus fikk det imidlertid først i middelalderen, noe som knytter bygningen på ett eller annet vis til krigsguden Mars.

Ifølge legenden satt apostelen Peter også fengslet der og området ble etter hvert brukt til kristen kultvirksomhet. Ved slutten av middelalderen ble fengselet overbygd av to kirker (S. Giuseppe dei Falegnami og S. Pietro in Carcere).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg