Maldivenes flagg
Maldivenes nasjonalflagg ble antatt 25. juli 1965. Det har proporsjonene 2:3.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL
Maldivenes statsemblem
Maldivenes emblem ble innført rundt 1940 og fikk sine nåværende farger i 1990-årene. En gull halvmåne og stjerne foran en kokospalme med Maldivenes nasjonalflagg på hver side. Tvers over et bånd med statens navn på arabisk i Naskh-skrift: 'Staten Mahal Dibiyat' ( الدولة المحلديبية).
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: Gnu FDL

Maldivenes flagg er en rød duk belagt med et rektangulært grønt felt, med den islamske halvmåne i hvitt. Flagget ble offisielt antatt 25. juli 1965. Det ble tegnet av Abdul Majeed Didi (1873–1952), Maldivenes sultan fra 1944 til 1952, en reformator som kalles «de moderene Maldivenes far». Den røde duken representerer nasjonale helters blod og deres vilje til å ofre hver dråpe for å forsvare landet. Det grønne rektanglet symboliserer fred og fremgang. Den hvite halvmånen står for folkets og statens troskap til Islam. Flagget er både nasjonalflagg, handelsflagg, statsflagg og orlogsflagg.

De eldste kjente flaggene til kongedømmet og senere sultanatet Maldivene var helt røde, fra 1100-tallet til 1796 i form av to trekanter, som Nepals flagg. I 1903 ble en smal bord av svarte og hvite skrå striper lagt til innerst ved stangen, og i 1926 kom det grønne rektanglet og den hvite halvmånen til. Da landet ble uavhengig av Storbritannia i 1965, ble den svart-hvite stripen fjernet. Sultanens og fra 1969 presidentens flagg er som nasjonalflagget, men med en hvit stjerne lagt til ved siden av halvmånen.

Statens emblem

Republikken Maldivene har ikke noe heraldisk våpen, men et emblem som meddeler at Islam er statens religion. Det viser Islams symboler — halvmåne og stjerne i gull — foran en palme, flankert av to nasjonalflagg. Under symbolene er et tekstbånd med arabisk skrift: ′Staten Mahal Dibiyat′, ( الدولة المحلديبية ). Det ble innført av sultanatet i 1940-årene, men da med halvmånen og stjernen i sølv. Fargen ble omgjort til gull i 1990-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg