Maldivenes befolkning

Islam har siden 1100-tallet vært Maldivenes ledende religion. Bildet viser en av landets mange moskeer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Folketallet på Maldivene ble beregnet til 392 709 i 2017. Gjennomsnittlig årlig tilvekst i befolkningen var −0,06 prosent i 2017. Forventet levealder er beregnet til 78,3 år for kvinner og 73,5 år for menn (2017). Innbyggerne er av singalesisk, malaysisk og arabisk opprinnelse.

Det er kun et fåtall av de mange koralløyene som er bebodde, og bare 20 øyer har over 1000 innbyggere. Den mest folkerike atollen er Kaafu, hvor hovedstaden Malé ligger.

Religion

Islam ble innført i 1153. Så godt som hele befolkningen er sunni-muslimer, og det er forbudt å forkynne andre religioner offentlig. Arkeologiske utgravninger ledet av Thor Heyerdahl i 1980-årene viste at både hinduismen og buddhismen tidligere var dominerende religioner på Maldivene.

Språk

Innbyggerne i Maldivene (og på øya Minicoy, som hører til den indiske øygruppen Lakshadweep) snakker maldivisk, også kalt mahl og divehi bas (øyspråket). Det er omstridt hvorvidt maldivisk er en sterkt avvikende dialekt av singalesisk eller et eget språk nært beslektet med singalesisk. Som skriftspråk har det vært lite benyttet. I motsetning til singalesisk har maldivisk tatt opp mange lånord fra arabisk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg