Maldivenes befolkning

Islam har siden 1100-tallet vært Maldivenes ledende religion. Bildet viser en av landets mange moskeer. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Folketallet på Maldivene ble beregnet til 391 904 i 2020. Gjennomsnittlig årlig tilvekst i befolkningen var −0,08 prosent i 2020. Forventet levealder er beregnet til 78,9 år for kvinner og 74 år for menn (2020). Innbyggerne er av singalesisk, malaysisk og arabisk opprinnelse.

Befolkningen i Maldivene tilhører nesten utelukkende den maldiviske etniske gruppen, som er et resultat av ulike folkegrupper som har bosatt seg på øyene gjennom landets historie. Det er antatt at de første nybyggerne var tamilske og singalesiske folk fra det sørlige India og Sri Lanka. Handelsfolk fra arabiske land, Malaya, Madagaskar, Indonesia og Kina har besøkt øyene gjennom århundrer Det offisielle språket er et indoeuropeisk språk kalt Dhivehi (eller maldivisk). Arabisk, hindi og engelsk snakkes også.

Det er kun et fåtall av de mange koralløyene som er bebodde, og bare 20 øyer har over 1000 innbyggere. Den mest folkerike atollen er Kaafu, hvor hovedstaden Malé ligger.

Religion

Islam ble innført i 1153 og er landets statsreligion. Så godt som hele befolkningen er sunni-muslimer. Arkeologiske utgravninger ledet viser at både hinduismen og buddhismen tidligere var dominerende religioner på Maldivene.

Språk

Innbyggerne i Maldivene (og på øya Minicoy, som hører til den indiske øygruppen Lakshadweep) snakker maldivisk, også kalt mahl og divehi bas (øyspråket). Det er omstridt hvorvidt maldivisk er en sterkt avvikende dialekt av singalesisk eller et eget språk nært beslektet med singalesisk. Som skriftspråk har det vært lite benyttet. I motsetning til singalesisk har maldivisk tatt opp mange lånord fra arabisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg