Malaysias utenrikspolitikk

Artikkelstart

Utenrikspolitikk

Malaysia er en aktiv aktør i den islamske verden, og også regionalt innen ASEAN. Under Mahathir opptrådte Malaysia med stadig større selvbevissthet internasjonalt, og markerte seg som en talefør forkjemper for «asiatiske verdier». Mahathir talte ofte Vesten midt imot.

Mahathir slo i 1990-årene til lyd for å opprette et storasiatisk handelsforbund som motvekt til handelsblokkene i Europa og Amerika, men møtte motbør. Malaysia sluttet seg i 1992 til det sørøstasiatiske frihandelsforbundet AFTA, innenfor rammen av ASEAN. Landet er også medlem av Stillehavslandenes samarbeidsorganisasjon APEC, men markerte seg under Mahathir som det land som sterkest advarte mot en forsert utvikling av denne frihandelssonen. Malaysia kom dermed i handelspolitisk konflikt med USA, noe som også har vært tilfelle innen WTO. Landet tok tidlig og tydelig avstand fra terror etter 11. september 2001. Sammen med Indonesia og Filippinene har Malaysia styrket det regionale samarbeidet mot internasjonal terrorisme og kriminalitet over landegrensene.

Norge – Malaysia

Norsk samhandel med Malaysia har økt kraftig i senere år, og næringslivsforbindelsene er vesentlig styrket. Utstyrs- og tjenesteleveranser til Malaysias offshoreindustri har stått for den største økningen. Mellom 50 og 60 norske bedrifter er representert i landet. Importen til Norge var 2008 på 1,9 milliarder kroner, og eksporten fra Norge på 1 milliard. Malaysia er det 12. største eksportmarkedet for norsk

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg