flagg

Flagget ble offisielt antatt i 1963.

flagg
Av /Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Malaysias flagg Jalur Gemilang ('Ærens striper') har 14 like brede horisontale striper – 7 røde og 7 hvite i vekslende rekkefølge. Den blå kantonen til venstre ved stangen er belagt med en gul halvmåne, et symbol for islam, og en gul stjerne med 14 tagger, symbol for føderasjonens 13 stater og ett felles territorium.

Flagget ble offisielt antatt i 1963. Det var en ny versjon av det opprinnelige flagget fra 1950, tegnet av Mohamed Hamzah, approbert 19. mai 1950 av kong George 6. og heist for første gang 26. mai 1950 foran det nåværende Kongelige Museum i Kuala Lumpur. Dette flagget hadde bare elleve striper og én stjerne med elleve takker for de opprinnelig elleve delstatene i føderasjonen.

Riksvåpenet

Malaysias riksvåpen
Malaysias riksvåpen
Av .
Lisens: Gnu FDL

Riksvåpenets skjold har et rødt skjoldhode med fem gylne dolker som representerer føderasjonens fem sultanater. Under skjoldhodet er resten av skjoldet delt vertikalt i tre deler. Dexter (venstre) felt viser Penangs palme over Penang-brua og hvite og blå bølger som representerer Malakka-stredet. Sinister (høyre) felt viser Malakka-treet Phyllanthus emblica (Amla), som representerer staten Malakka. Midtpartiet har øverst fire felter i fargene rødt, svart, hvitt og gult. Det er fargene i flaggene til de fire malay-statene Negeri Sembilan, Pahang, Perak og Selangor. Skjoldfotens tre felter representerte opprinnelig de tre delstatene som ble opptatt i føderasjonen i 1963: Sabah, Singapore og Sarawak. Singapore gikk ut av føderasjonen i 1965, og dette landets emblem ble da erstattet av Malaysias nasjonalblomst, hibiskus.

Skjoldet krones av en gyllen halvmåne (for islam) under en gyllen stjerne med 14 tagger (for delstatene). Skjoldholderne er to tigre. Under skjoldet et gult tekstbånd med mottoet Bersekutu Bertambah Mutu, 'Enighet er styrke' på malayisk med latinske bokstaver og med skriftspråket Jawi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg