Malawis internasjonale forbindelser

Artikkelstart

Malawi er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner Dessuten av bl. a. Verdens handelsorganisasjon (WHO), Commonwealth, Det sør-afrikanske fellesskapet (SADC) og Den afrikanske Union (AU).

Samtidig som Malawi mottar betydelig bistand fra sentrale vestlige land, herunder Norge, er Kina blitt en sentrale aktør i malawisk økonomi og utvikling. Malawi va blant de siste afrikanske landene som skiftet tilhørighet fra Taiwan og til Kina, som foruten å finansiere en rekke nye prosjekter i Malawi, har overtatt og fullført utviklingsprosjekter påbegynt av Taiwan. Malawi har også nære forbindelser med USA - politisk og militært. Foruten leveranser av militært utstyr til Malawi har USA over flere år bidratt til at Malawi har kunnet spille en aktiv rolle i en rekke fredsoperasjoner i Afrika. I slutten av februar 2016 ble samarbeidet på dette felt formalisert gjennom en egen militær avtale mellom de to land. Foruten fortsatte leveranser av militært utstyr vil avtalen vektlegge amerikansk opplæring av malawisk forsvarspersonell, til nasjonal bruk og som ledd i styrkingen av regionale fredsoperasjoner.

Landet har tette forbindelser til Sør-Afrika og Zimbabwe, og til nabo-landene Mosambik, Tanzania og Zambia. I de senere årene har forholdet til Mosambik i perioder vært anstrengt, dels på grunn av uenighet om sider ved energi-samarbeidet, dels som følge av Mosambiks motstand mot at Malawi får ta i bruk en ny-etablert innlandshavn ved Shire-elvens utløp. Overfor Tanzania har Malawi en konflikt gående vedrørende delingslinjen i Malawi-sjøen. Mens Malawi mener at hele sjøen ligger på deres side av grensen mellom de to land krever myndighetene i Tanzania at de to land skal eie hver sin halvpart av sjøen.

Flyktningleiren Dzaleka, et par timers kjøretur fra hovedstaden Lilongwe, har i flere år vært samlingssted for flyktninger fra land i det sentrale Afrika. Når Malawi rammes av tørke og/eller flom gir dette alvorlige utslag for malawiere flest og for flyktningene i leiren. Verdens matvareprogram (WFP) slo alarm i midten av januar 2016 da man bare var i stand til å yte de godt over 20 000 flyktningene 40 prosent av det anbefalte minimale daglige kaloriinntaket. FN fremholdt at konsekvensene kan bli særlig dramatiske for barn, eldre, kronisk syke, gravide og ammende mødre. Om ikke organisasjonenes hjelpeprogrammer mottar om lag 17 millioner dollar i ekstra midler til leiren vil maislagrene være tomme innen midten av februar, advarte WFP og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en felles appell.

Malawi er representert i Norge ved sin ambassade i London, mens Norge er representert i Malawi ved sin ambassade i Lilongwe.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg