Malangdrakt
/Foto nord.

Malangdrakta er komponert av Oddny Berg Olsen fra Mortenhals, og har ikke rot i tradisjonell draktskikk fra området. Hun har tatt utgangspunkt i floraen i Malangen, samt andre symboler som knytter bunaden til Malangen som sted.

Faktaboks

Oddny Berg Olsen forteller sjøl om symbolikken i bunaden: «Nede på stakken er det et blomstermotiv som består av kornaks, blåklokker, prestekrager og geitrams. Blomstene er representative for distriktet. «Frøet» i jorda er også med. Kornaksene var ei tid en nødvendighet for livet på gardene. Rundt hele stakken går en brodert «linje» som slynger seg i en M-form for Malangen men den ligner samtidig på fjellene. Videre går linjen over i en måke. Havet med bølger, fembøringen (fiske) med råseil og korsformet mast er også tatt med. Dette symboliserer drivkraften som måtte til. Og sola skinner over det hele, både i opp- og nedgangstider. Det broderte bandet som går over i fjell og måker representerer livsløpet. Det strekker seg rundt hele stakken. Det samme gjelder på vesten, men her er bandet «brutt» foran av kornakset. Dette betyr at folk fra bygda ikke var/er redd for å dra ut for å tilegne seg lærdom, og at malangsværingene tok – og tar – med seg sine tradisjoner.»

Bunaden består av stakk og kort vest i svart ullstoff, veske, kep og hodeplagg i samme materiale. Skjorta er i hvit terylene. Hodeplagget er inspirert av sydvesten med en liten brem foran og en større bak. Det er broderi på pullen.

Det er komponert eget sølv til bunaden. Det består av sølje, to par spenner til vest og kep, ni knapper, veskelås og ørepynt. Det er fiskegarnets rutenett som har vært til inspirasjon for utarbeidelsen av sølvet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg