Makoto Kobayashi

Faktaboks

Makoto Kobayashi
Født
7. april 1944

Artikkelstart

Makoto Kobayashi er en japansk fysiker og nobelprisvinner som er professor emeritus ved High Energy Accelerator Research Organization (KEK), Tsukuba, Japan.

Kobayashi tok doktorgraden 1972 ved universitetet i Nagoya. Han arbeidde deretter ved universitetet i Kyoto, og fra 1979 var han ansatt ved akseleratoranlegget KEK, der han ble professor 1989 og emeritus fra 2006.

På begynnelsen av 1970-tallet kjente man til tre kvarker i standardmodellens to første familier. Sammen med Toshihide Maskawa postulerte Kobayashi at det måtte finnes en tredje familie, dvs. at det måtte finnes seks kvarker. Med en slik modell kunne man forklare såkalt CP-brudd som var oppdaga eksperimentelt i 1964 av de tidligere nobelprisvinnerne James Cronin og Val L. Fitch. Et slikt symmetribrudd påviser en fysisk forskjell mellom materie og antimaterie.

Kobayashi ble tildelt halve Nobelprisen i fysikk 2008 sammen med Maskawa «for å ha oppdaga opprinnelsen til symmetribruddet som forutsier at naturen må ha minst tre familier av kvarker». Den andre halvparten ble tildelt Yoichiro Nambu.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg