Makgadikgadi er en saltsjø og et slettelandskap i Botswana, mellom byene Maun og Nata.

Makgadikgadi, som er på størrelse med Sveits, er restene av en stor innsjø som ble dannet for mer enn fem millioner år siden. Det antas at innsjøen rommet store mengder vann så sent som for cirka 1500 år siden. I dag er området tørrlagt fra april til oktober.

Ekstreme klimaforhold gjør at struts er det eneste større virveldyret som klarer seg her året rundt. I perioder etter rikelig nedbør ankommer raskt tusenvis av våtmarksfugler, blant annet vortetrane, gråkrontrane, afrikagapenebb, marabustork, sadelnebbstork, flamingo og dvergflamingo. Flodørn, hvitpelikan og rosenpelikan foruten tallrike andefugler og vadefugler er også vanlige.

I tilgrensende gressområder lever løve, gepard, hyener, skaberakksjakal, hyenehund, sebra, sjiraff og et stort antall antilopearter. Her er dessuten sekretærfugl, trapper, sandhøns og frankoliner vanlige.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg