Majorstua skole

Majorstua skole, barne- og ungdomsskole på Majorstua i Oslo, oppført for Kristiania kommune i 1908 som folkeskole, hadde fra starten nærmere 1600 elever. Arkitekt var Stadsarkitekten ved Bredo H. Berntsen. Skolen har undervisningsrom i fire etasjer; høy underetasje som også er i bruk for undervisning og lokaler for SFO. Fløy mot Bogstadveien med undervisningsrom og gymsal, lege- og tannlegekontor. Skolen har et leskur i pusset mur med buer mot skolegården på den andre siden av en rektangulær gårdsplass. Springvann i midten omkranset av trær. Skolen ble raskt for liten og ble påbygd i 1925. De høyeste elevtallene, med over 1700 elever, ble registrert omkring 1910 og 1950.

Skolen hadde skolehage fra 1918 til 1970, da Oslo kommune la ned ordningen. Skolekorpset "Peik" ble stiftet i 1928 under navnet "Peik-guttene" (navneendring i 1969, da jenter fikk bli med i korpset). Uniformene var bunadinspirert. Sangkoret "Rødhette" ble stiftet i 1948 av Margrethe Molden Hagen. Fiolinorkesteret "Veslefrikk" ble også stiftet i 1948 med utgangspunkt i fritidssysler ledet av Marie Foss. Balletten "Tornerose" ble stiftet i 1953 av Ranja Johansen. Fanen har teksten "Majorstuens skole" og "Arbeid og Haab" omgitt av blomsterkranser. En ung pike går mot høyre med blikket rettet opp- og fremover.

Under den annen verdenskrig ble skolen rekvirert av tyskerne og tatt i bruk som kaserne. Undervisningen fortsatte i ulike lokaler, blant annet på Berles skole.

I 1956 fikk skolen en avdeling for svaksynte elever. Den flyttet senere til Huseby skole i Oslo, og ble erstattet med en avdeling for multihandikappede i 1987.

I 1966 begynte Anne Sophie Høe sitt arbeid med barn med sosiale og emosjonelle vansker i lokaler på skolen. I 1972 leide Bogstadveien skole lokalene med Anne Sophie Høe som rektor. Fra midten av 1970-årene til 1998 leide Den tyske skolen lokaler på Majorstua skole.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg