Majorstua skole, barne- og ungdomsskole på Majorstua i Oslo, oppført for Kristiania kommune i 1908 som folkeskole, hadde fra starten nærmere 1600 elever. Arkitekt var Stadsarkitekten ved Bredo H. Berntsen. Skolen har undervisningsrom i fire etasjer; høy underetasje som også er i bruk for undervisning og lokaler for SFO. Fløy mot Bogstadveien med undervisningsrom og gymsal, lege- og tannlegekontor. Skolen har et leskur i pusset mur med buer mot skolegården på den andre siden av en rektangulær gårdsplass. Springvann i midten omkranset av trær. Skolen ble raskt for liten og ble påbygd i 1925. De høyeste elevtallene, med over 1700 elever, ble registrert omkring 1910 og 1950.

Skolen hadde skolehage fra 1918 til 1970, da Oslo kommune la ned ordningen. Skolekorpset "Peik" ble stiftet i 1928 under navnet "Peik-guttene" (navneendring i 1969, da jenter fikk bli med i korpset). Uniformene var bunadinspirert. Sangkoret "Rødhette" ble stiftet i 1948 av Margrethe Molden Hagen. Fiolinorkesteret "Veslefrikk" ble også stiftet i 1948 med utgangspunkt i fritidssysler ledet av Marie Foss. Balletten "Tornerose" ble stiftet i 1953 av Ranja Johansen. Fanen har teksten "Majorstuens skole" og "Arbeid og Haab" omgitt av blomsterkranser. En ung pike går mot høyre med blikket rettet opp- og fremover.

Under den annen verdenskrig ble skolen rekvirert av tyskerne og tatt i bruk som kaserne. Undervisningen fortsatte i ulike lokaler, blant annet på Berles skole.

I 1956 fikk skolen en avdeling for svaksynte elever. Den flyttet senere til Huseby skole i Oslo, og ble erstattet med en avdeling for multihandikappede i 1987.

I 1966 begynte Anne Sophie Høe sitt arbeid med barn med sosiale og emosjonelle vansker i lokaler på skolen. I 1972 leide Bogstadveien skole lokalene med Anne Sophie Høe som rektor. Fra midten av 1970-årene til 1998 leide Den tyske skolen lokaler på Majorstua skole.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.