Maikop, by i Russland, hovedstaden i republikken Adygia i Nord-Kaukasus, sørøst for Krasnodar. Majkop har 142 000 innbyggere (2018).

Majkop er et industrisentrum med blant annet oljeraffineri, næringsmiddel-, maskin- og treindustri. Byen ble grunnlagt i 1858 som en russisk festning. Oljefeltene sørvest for byen ble oppdaget i 1900–1901.

Majkop er knyttet til det nordkaukaiske jernbanenettet med stasjon. Byen mangler flyplass, men har en landingsbane for helioptere og småfly av typen AN-2. Hovedstammen av byens transportsystem består av trolleybusser med 11 ruter. Det er ni ruter for alminnelig buss og en rekke ruter for marsjrutka (rutetaxi).

Majkop har en rekke russisk-ortodokse kirker og en stor moské, bygget med midler fra De forente arabiske emirater. Det er også blant andre en lutheransk, en armensk-apostolsk og en baptistisk kirke i byen.

Et av de rikeste kurgan-gravfunn man kjenner er gjort i Majkop. Gravhaugen dekket et dødehus som bestod av tre seksjoner. En mann var gravlagt i sentrum. Liket var dekket med oker og lå under en baldakin som var støttet opp av stenger av gull og sølv. Han hadde fått med seg redskaper og våpen av kobber og kar av gull og sølv dekorert med dyrefigurer. Metallarbeidet viser til kontakt med Mesopotamia og det sørvestlige Asia. Graven er fra siste halvdel av 3. årtusen fvt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.