Majak

Satellittbilde av anleggsområdet til anlegget for kjerneenergi ved Majak.

Av .
Lisens: public domain

Majak er et russisk anlegg for produksjon av plutonium og opparbeiding av brukt kjernebrensel. Anlegget ligger øst for Uralfjellene ved Oziorsk som er en lukket by i Tsjeljabinsk oblast (fylke).

Faktaboks

Også kjent som

Mayak

Majak-anlegget ble bygd i perioden 1945-1948 som en del av Sovjetunionens program for å utvikle en egenprodusert atombombe. Ved hjelp av fem kjernereaktorer ble plutonium produsert og bearbeidet for bruk som våpenmateriale. Senere ble anlegget utviklet for sivile formål og lagt til rette for opparbeiding av brukt kjernebrensel fra kjernereaktorer og resirkulering av kjernefysisk materiale fra destruerte atomvåpen. I dag produseres også tritium og radioisotoper ved dette anlegget, men produksjonen av plutonium er innstilt.

Anlegget bar preg av det våpenkappløpet som fant sted rett etter andre verdenskrig da Sovjetunionen lå cirka tre år etter USA i utviklingen av kjernevåpen. I jakten på raske resultater ble hensynet til sikkerhet nedprioritert. Resultatet ble at anlegget ble utsatt for en rekke hendelser og uhell med påfølgende spredning av radioaktiv forurensning.

Ulykken i 1957

Majak er først og fremst kjent for den stor ulykken som fant sted i 1957 og som omtales som en av de verste kjernekraftulykkene i historien. Ulykken ble utløst av en feil i kjølesystemet til en stor lagertank med oppløst radioaktivt avfall, som resulterte i en kjemisk (ikke-nukleær) eksplosjon. Høyaktivt avfall ble da spredt over et stort område. Området som ble forurenset var mer enn 750 kvadratkilometer stort, og 10 000 mennesker måtte evakueres fra sine hjem. Det anslås at rundt femti mennesker døde som en direkte følge av ulykken og mange fikk kroniske stråleskader.

Sovjetiske myndigheter holdt denne hendelsen hemmelig i mer enn 30 år. Først i 1989 ble ulykken tilkjennegjort for offentligheten, og den ble da gradert til seks på INES-skalaen og rangert som den tredje mest alvorlige kjernekraftulykken i verden etter Tsjernobyl og Fukushima. Ulykken blir ofte omtalt som Kyshtym-ulykken siden både og Majak og Oziorsk har blitt holdt hemmelige og ikke vært inntegnet på noen kart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg