Maja Kutsjerskaja er en russisk forfatter, litteraturforsker og kritiker. 

Kutsjerskaja er utdannet litteraturviter ved Moskva statsuniversitet og University of California, Los Angeles (UCLA), der hun tok doktorgraden i 1999. Hun arbeider ved det filologiske fakultet ved Den økonomiske høyskole i Moskva og er ved siden av virksom som forfatter og litteraturkritiker.

Kutsjerskaja har utgitt prosafortellinger siden andre halvdel av 1990-tallet, og hun ble for alvor kjent gjennom boken Et moderne paterikon: lesning for de motløse (Sovremennyj paterik: tsjtenije dlja vpavsjikh v unynie, 2004) som hun fikk Buninprisen for i 2006. I 2007 utga hun romanen Regnguden (Bog dozjdja), som hun fikk Student-Bookerprisen for, og i 2012 kom hennes hittil siste roman, Tante Motja (Tetja Motja). Kutsjerskaja har også gitt ut flere novellesamlinger.

Et moderne paterikon: lesning for de motløse består av korte prosatekster som forteller om prester, hellige og pilegrimer i tradisjonen etter den østkirkelige oppbyggelige «fedrelitteraturen». Kutsjerskaja har et skjevt, humoristisk, men også empatisk blikk på både de hellige og synderne, som ofte viser uventede og høyst menneskelige sider. Boken har derfor skapt debatt i Russland, der den på den ene siden er blitt brukt i pedagogisk øyemed i religiøs skolering, mens den på den andre siden har møtt motstand nettopp i ortodokse kretser. Form- og stilmessig er boken inspirert ikke bare av de aforistiske dialogstykkene som er karakteristiske for den tidligkristne fedrelitteraturen, men også av avantgardens kortprosa-eksperimenter i beste Daniil Kharms-stil. Slik beveger teksten seg stadig på grensen mellom det allmennmenneskelige og det absurde, ja, groteske – i en frisk fremstilling av moderne munkers liv og levned.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.