Maja Haderlap

Faktaboks

Maja Haderlap
Født
8. mars 1961, Bad Eisenkappel/Železna Kapla (Kärnten, Østerrike)
Maja Haderlap (2012)

Artikkelstart

Maja Haderlap er en østerriksk forfatter. Hun har utmerket seg som en tospråklig forfatter, som skriver lyrikk hovedsakelig på slovensk og prosatysk.

Biografi

Haderlap studerte teatervitenskap og germanistikk ved Universitetet i Wien, og har arbeidet blant annet som dramaturg, redaktør og oversetter fra slovensk til tysk. Hun tilhører den slovenske minoriteten i Kärnten.

Litteratur

Haderlap debuterte som lyriker med Zalik pesmi (1983), i 1986 kom samlingen Bajalice, begge på slovensk. 2014 kom hennes første lyrikksamling skrevet på tysk: langer transit. Etter en rekke oversettelser og essays skrev hun romanen Engel des Vergessens (2011), som ble en stor litterær suksess. Romanen er en oppveksthistorie fra det tospråklige området forfatteren selv kommer fra, samtidig som den gjenspeiler historien til den slovenske minoriteten i Østerrike. Oppvekst- og familiehistorien gir nye perspektiver både på minoritetens historie og på østerriksk historieskriving.

Utmerkelser

I 2011 fikk Haderlap den prestisjetunge Ingeborg-Bachmann-prisen, 2012 Rauris' litteraturpris. I 2018 ble hun tildelt Max-Frisch-prisen. I 2019 holdt hun poetikkforelesninger ved Universitetet i Wien.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg