Maj Britt Andersen

Faktaboks

Maj Britt Andersen
Født
15. november 1956, Østre Toten
Maj Britt Andersen i 2010.
/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Maj Britt Andersen er en norsk artist fra Toten, en av Norges mest kjente formidlere av barnemusikk. Alle hennes tolv nominasjoner (2020) til Spellemannprisen har vært i denne kategorien, og hun har vunnet prisen for Folk er rare (1986) og Væla omkring (2015

Hun startet sangerkarrieren som tenåring i diverse lokale danseband, før det første soloalbumet Et lite under kom i 1975. I de neste årene hadde hun en del Norsktoppen-slagere.

Tidlig på 1980-tallet ble hun kjent gjennom soulbandet Chipahua, der også søsteren Inger Lise Rypdal var med. Der ble Andersen kjent med sin kommende ektemann, komponisten Geir Holmsen, og tekstforfatteren Trond Brænne. Trioen innledet et langt og vellykket samarbeid, blant annet med platene Folk er rare (1986), Tida går så altfor fort (1987) og Rippel Rappel (1994). Sangene kjennetegnes av både munterhet, nynnbarhet og totendialekt.

Andersen har deltatt i barneprogrammer i TV og radio, og hun har også vært aktiv som skuespiller på landets teaterscener. I 2017 var hun på en landsdekkende turné med barneforestillingen Pulverheksa og vennene hennes, i regi av Riksteatret.

Ellers har Andersen gjort seg bemerket som tolker av Alf Prøysen, blant annet i kabareten Så seile vi på Mjøsa (1989) og med albumene Kjærtegn (1992) og Dørstokken heme (2004). I 1998 kom Vinterkropp, med tekster av Ove Røsbak, ment for et voksent publikum.

Sammen med Geir Holmsen har hun to barn. Datteren Daniela Reyes Holmsen slapp i 2021 debutalbumet Engangsdager. Samme år kom Maj Britt Andersens Et snev av evig, der tekstene var skrevet av Lars Saabye Christensen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg