Mairead Maguire

Faktaboks

Født
27. januar 1944
Fødested
Belfast
Maired Maguire av /Associated Press. Gjengitt med tillatelse

Mairead Corrigan Maguire, nordirsk fredsaktivist. Hun fikk Nobels Fredspris i 1977 sammen Betty Williams og Ciaran McKeown for sitt arbeid i Fredsfolkets samfunn («The Community of Peace People»), en grasrotorganisasjon som jobbet for å få slutt på voldshandlingene i konflikten mellom protestanter og katolikker i Nord-Irland.

Fredsfolkets samfunn, som bestod av representanter fra begge trossamfunn, ble startet etter at kvinnene var vitne til at tre barn (barna til Maguires søster) ble drept under en skyteepisode i Belfast. Tragedien førte til at søsteren tok sitt eget liv.

I 1976 fikk Fredsfolkets samfunn «Folkets Fredspris». Året etter ble kvinnene tildelt Nobels fredspris for 1976. 33 år gammel ble Maguire dermed en av historiens yngste vinnere av fredsprisen.

Selv om Fredsfolkets samfunn mistet nesten all oppslutning fra slutten av 1970-årene, fortsatte Maguire fredsarbeidet. Hun har viet sitt liv til fredssaken– ikke bare i sitt hjemland Nord-Irland, men over hele verden. I 2006 var hun en av seks kvinnelige fredsprisvinnere som grunnla organisasjonen Nobel Women's Initiative, som jobber for fred.

Eksterne lenker

Litteratur

Stenersen, Øivind m.fl.: Nobels fredspris, 2001, isbn 82-02-17023-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg