Faktaboks

Mahdia

arabisk Al-Mahdiya

Mahdia er en by øst i det sentrale Tunisia. Byen ligger Middelhavskysten i den sørlige enden av Hammametbukta, på den smale halvøya Cap Africa, 213 kilometer sørøst for hovedstaden Tunis og 103 kilometer nord for Sfax. Mahida er hovedstad i provinsen (governorate) av samme navn. Byen har 76 041 innbyggere (2022), mens provinsen har 446 494 innbyggere (2022).

Byen har et relativt flatt slettelandskap med fruktbare olivenlunder. Den smale og steinete halvøya Cap Africa er omgitt av hav på tre sider, og byens kystlinje nord og sør for halvøya domineres av sandstrender.

Næringsliv og samferdsel

De viktigste næringsveiene for byen er fiske, fiskeindustri, veverier (silke og ull), fremstilling av olivenolje, samt turisme. Mahdia er en av Tunisias eldste og viktigste fiskerihavner.

Mahdia har jernbanelinjer til byene Sousse, Sfax og Monastir. Motorveien mellom Sfax og Tunis går forbi byen. Nærmeste flyplass er Monastir – Habib Bourguiba International Airport, som ligger 57 kilometer nordvest for Mahdia.

Utdanning

Mahdia er et senter for høyere utdanning, blant annet med institutter for økonomi og ledelse, for anvendt vitenskap og teknologi og for kunsthåndverk.

Historikk

Byen ble grunnlagt i år 921 av kalifen Ubayd Allah al-Mahdi Billah (873–934). Han regnes som grunnleggeren av fatimid-dynastiet (et sjiamuslimsk dynasti som hersket i Nord-Afrika i perioden 909–1171).

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum i Mahdia, medinaen, ligger på halvøya Cap Africa. Inngangsporten til medinaen «Skifa el-Kahla» er opprinnelig fra 900-tallet, men gjenoppbygd i 1554. Den er en av de få restene etter de gamle bymurene. I det historiske området ligger festningen Bordj el-Kebir fra 1595, samt Den store moské. Den ble grunnlagt i 916 og rekonstruert og ombygd på 1960-tallet.

Andre historiske bygninger i Mahdia er blant annet Hadj Mustapha Hamza-moskeen fra 1772. Ved inngangen til medinaen ligger et arkeologisk museum som inneholder permanente utstillinger av puniske, romerske, bysantinske og islamske gjenstander.

Vest for medinaen ligger nybyen, og i den nordlige utkanten av Mahdia domineres kyst- og strandområdet av moderne turistkomplekser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg