Mahdia (arabisk: Al-Mahdiya) ligger øst i sentrale Tunisia, ved Middelhavskysten, og er hovedstad i Mahdia-provinsen. Byen ligger i den sørlige enden av Hammametbukta, på den smale halvøya Cap Africa.

Mahdia har 45.977 innbyggere (2004) og befinner seg geografisk 213 km sørøst for hovedstaden Tunis og 103 km nord for Sfax.

Mahdia har et relativt flatt slettelandskap med fruktbare olivenlunder. Den smale og steinete halvøya Cap Africa er omgitt av hav på tre sider, og byens kystlinje nord og sør for halvøya domineres av sandstrender. En av Tunisias eldste og viktigste fiskerihavner ligger i Mahdia.

Viktigste næringsveier for byen er fiske, fiskeindustri, veverier (silke og ull), fremstilling av olivenolje, samt turisme. Mahdia er også et senter for høyere utdanning - blant annet med Institutt for økonomi og ledelse (opprettet i 1999).

Mahdia har jernbanelinjer til byene Sousse, Sfax og Monastir. Motorveien mellom Sfax og Tunis går forbi byen. Nærmeste flyplass er Monastir - Habib Bourguiba International Airport, som ligger 57 km nordvest for Mahdia.

Byen ble grunnlagt i år 921 av kalifen Ubayd Allah al-Mahdi Billah (f. 873 - d. 934). Han regnes som grunnleggeren av fatimid-dynastiet (sjiamuslimsk dynasti som hersket i Nord-Afrika i perioden 909 - 1171).

Det historiske sentrum i Mahdia, medinaen, ligger på halvøya Cap Africa. Inngangsporten til medinaen "Skifa el-Kahla" er opprinnelig fra 900-tallet (gjenoppbygget i 1554) - og er en av de få restene etter de gamle bymurene. I det historiske området ligger festningen Bordj el-Kebir fra 1595, samt Den store moské. Denne ble grunnlagt i 916 og rekonstruert og ombygd på 1960-tallet.

Andre historiske bygninger i Mahdia er blant annet Hadj Mustapha Hamza-moskéen fra 1772. Ved inngangen til medinaen ligger et arkeologisk museum som inneholder permanentutstillinger av puniske, romerske, bysantinske og islamske gjenstander.

Vest for medinaen ligger nybyen, og i den nordlige utkanten av Mahdia domineres kyst- og strandområdet av moderne turistkomplekser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.