Mahdia

Artikkelstart

Mahdia, ligger øst i sentrale Tunisia, ved Middelhavskysten, og er hovedstad i Mahdia-provinsen. Byen ligger i den sørlige enden av Hammametbukta, på den smale halvøya Cap Africa.

Faktaboks

Også kjent som

arabisk Al-Mahdiya

Mahdia har 62 189 innbyggere (2014) og befinner seg geografisk 213 kilometer sørøst for hovedstaden Tunis og 103 kilometer nord for Sfax.

Mahdia har et relativt flatt slettelandskap med fruktbare olivenlunder. Den smale og steinete halvøya Cap Africa er omgitt av hav på tre sider, og byens kystlinje nord og sør for halvøya domineres av sandstrender.

Næringsliv og samferdsel

De viktigste næringsveiene for byen er fiske, fiskeindustri, veverier (silke og ull), fremstilling av olivenolje, samt turisme. Mahdia er en av Tunisias eldste og viktigste fiskerihavner.

Mahdia har jernbanelinjer til byene Sousse, Sfax og Monastir. Motorveien mellom Sfax og Tunis går forbi byen. Nærmeste flyplass er Monastir – Habib Bourguiba International Airport, som ligger 57 kilometer nordvest for Mahdia.

Utdanning

Mahdia er et senter for høyere utdanning, blant annet med Institutt for økonomi og ledelse som ble opprettet i 1999.

Historikk

Byen ble grunnlagt i år 921 av kalifen Ubayd Allah al-Mahdi Billah (873–934). Han regnes som grunnleggeren av fatimid-dynastiet (et sjiamuslimsk dynasti som hersket i Nord-Afrika i perioden 909–1171).

Bybeskrivelse

Det historiske sentrum i Mahdia, medinaen, ligger på halvøya Cap Africa. Inngangsporten til medinaen «Skifa el-Kahla» er opprinnelig fra 900-tallet, men gjenoppbygd i 1554. Den er en av de få restene etter de gamle bymurene. I det historiske området ligger festningen Bordj el-Kebir fra 1595, samt Den store moské. Den ble grunnlagt i 916 og rekonstruert og ombygd på 1960-tallet.

Andre historiske bygninger i Mahdia er blant annet Hadj Mustapha Hamza-moskéen fra 1772. Ved inngangen til medinaen ligger et arkeologisk museum som inneholder permanentutstillinger av puniske, romerske, bysantinske og islamske gjenstander.

Vest for medinaen ligger nybyen, og i den nordlige utkanten av Mahdia domineres kyst- og strandområdet av moderne turistkomplekser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg