Magnus Berg

Faktaboks

Magnus Berg
Født
28. november 1666, Norge
Død
31. mars 1739, København, begr. 4.4. på Helligånds kirkegård

Magnus Berg. Fredrik 4s apoteose, skåret i elfenben. Hamburgisches Museum für Kunst und Gewerbe.

Magnus Berg. Portrett malt av ukjent kunstner i 1720-årene. Rosenborg Slot, Køvenhavn.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Magnus Berg, født i Norge, norsk billedhugger, maler og forfatter, «Hoff-Ritzmeister». Han var tilknyttet hoffstaten i Danmark under tre konger fra 1690 til sin død.

I Ulrik Frederik Gyldenløves tjeneste utmerket han seg først som treskjærer, men ble av Christian 5 satt i malerlære hos hoffmaleren Peder Andersen. Kongen bekostet også hans kunststudier i Roma i 1694–98, trolig som maleren Carlo Marattis elev, og i Paris. Berg malte blant annet et par takmalerier i det nye Frederiksberg slott før han i 1703 ble utnevnt til sin livslange stilling som tegnelærer for kongebarn og pasjer.

Fra ca. 1707 sluttet han å male og tok til å hugge ut bilder i elfenben. Med en virtuos teknikk og stor materialkunnskap laget han frem til 1730 en rekke relieffer med bibelske, allegoriske og mytologiske motiver i en både klassisk og dramatisk-illusjonistisk barokkstil. De vakte stor beundring i samtiden, og Berg var den første billedkunstner som ble hedret med en biografi i Danmark (1745), og den eneste norske barokkunstneren som hevdet seg internasjonalt. Også i dag rangerer han blant de fremste elfenbenskunstnerne i Europa.

Berg er representert i Rosenborg slott i København med 42 arbeider, deriblant den store og unike praktvasen Vannets element, med fire arbeider i Nasjonalmuseet i Oslo og ellers i museer i Arendal, Hamburg, Hillerød, Kassel, København, Stockholm og Wien.

Berg var tilsluttet den radikalpietistiske bevegelsen og forfattet fra 1707-35 i alt 26 kirke- og samfunnskritiske skrifter, der han blant annet agiterte mot krig og formidlet Jacob Bøhmes og andre mystikeres tanker og ideer. Kopier av hans skrifter sirkulerte anonymt på grunn av sensuren, og noen ble oversatt til tysk hvorav tre ble trykt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dietrichson, L.: Den norske elfenbensskjærer Magnus Berg, 1912
  • Paulsen, Åshild: Magnus Berg : (1666-1739) : en kunstner ved kongens hoff, 1989, isbn 82-09-10580-9

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg