Kort fra Magic: The Gathering
Kort fra Magic: The Gathering. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Magic (The Gathering)

Magic the Gathering
Magic: The Gathering spilles av millioner av spillere over hele verden.
Magic the Gathering
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Magic: The Gathering (forkortet MtG) er et samlekortspill som ble lansert av selskapet Wizards of the Coast i 1993. Konseptet ble designet av Richard Garfield.

Faktaboks

Uttale

m'ædsjik –

Også kjent som

Magic

MtG regnes som det første samlekortspillet i moderne tid, og vokste raskt i popularitet i løpet av 90-tallet. Det anslås (2018) å være rundt 35 millioner spillere på verdensbasis. Det er også mulig å spille MtG digitalt via Internett, med store internasjonale turneringer og pengepremier.

Beskrivelse av spillet

MtG spilles av to eller flere spillere som har hver sin kortstokk bestående av minst 60 Magic-kort. En stor del av spillet går ut på at spillerne samler og velger ut hvilke kort de ønsker å bruke i kortstokken sin på forhånd. Utfallet av en Magic-kamp vil da både avhenge av hvor dyktig spilleren er til å sette sammen en kortstokk, og av spillerens strategiske evner.

I Magic begynner hver spiller med 20 «livspoeng». Kampen er over når en spiller går tom for livspoeng, eller når en spiller går tom for kort i kortstokken. Den spilleren som fortsatt har livspoeng eller kort i behold, vil da vinne kampen.

Magic utspiller seg i turbaserte runder. Spillerne må ta i bruk nye kort hver runde for å strategisk oppnå et av de sentrale målene. Til sammen finnes det mer enn 20 000 Magic-kort, som på ulike måter kan hjelpe spilleren med dette.

Magic har flere ulike spillformater som spilles aktivt. Noen av de mest populære formatene er Standard, Modern, Commander og Vintage. Hovedforskjellen mellom formatene er hvilke av de unike kortene i spillet som er lov å spille, samt hvor mange kopier av de individuelle kortene man kan spille med.

Kortserier og samleverdi

Nye Magic-kort blir produsert hvert år av Wizards of the Coast. Disse gis som regel ut i tematiske kortserier, med nye egenskaper og grafiske illustrasjoner.

Det har også utviklet seg et stort bruktmarked på verdensbasis for kjøp, salg og bytte av Magic-kort. Prisen på et gitt kort avhenger blant annet av hvor gammelt kortet er, hvor sjeldent det er og hvilke egenskaper kortet har i spillet. Noen av de mest sjeldne og ettertraktede kortene kan oppnå en verdi på hundretusenvis av kroner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg