Madrid lufthavn, Barajas er hovedflyplass for Spanias hovedstad Madrid. Lufthavnen ble åpnet 22.april 1931, og ligger ca. 13 km nordøst for sentrum av Madrid.

Lufthavnen ble påbegynt i 1927 og kunne åpnes for trafikk i 1931. Flyselskapet LAPE var først ute med rutetrafikk, da de startet rute til Barcelona. Lufthavnterminalen var liten, og beregnet for ca. 30 000 reisende pr. år. Rullebanen besto av en stor, åpen gresslette. Først i 1944 kom den første regulære rullebane, i betong, med en lengde på 1 400 meter.

På slutten av 1940-tallet hadde flyplassen etablert i alt tre rullebaner, og trafikken hadde tatt seg opp, og inkluderte nå også ruter til Asia og Latin-Amerika. Tidlig på 1950-tallet økte man med ytterligere to rullebaner, og ruter ble startet blant annet til New York. Antall reisende økte vesentlig, og på midten av 1950-tallet passerte en halv million gjennom lufthavnen. I 1954 påbegynte man derfor bygging av nytt terminalbygg, og tidlig på 1970-tallet kom en ny, større terminal for internasjonal trafikk. Nytt kontrolltårn ble tatt i bruk i 1998. Samme år ble en av Europas lengste rullebaner påbegynt, med en lengde på hele 4 400 meter.

I 2014 ble lufthavnen omdøpt til Aeropuerto Adolfo Suárez, Madrid-Barajas, oppkalt etter den tidligere spanske statsministeren Adolfo Suárez.

Spanias største flyselskap, Iberia, har sin hovedbase på flyplassen, og utgjør den største delen av trafikken. Også Air Europe, med hovedbase i Palma, har en stor andel. I tillegg kommer større og mindre selskaper fra hele verden, og sammen trafikkerer de årlig mer enn 53 millioner reisende gjennom lufthavnen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.