Madagaskars befolkning

Lokalbefolkningen langs vegen på vestkysten, selger krydder til forbigående.
Antananarivo er Madagaskars hovedstad og største by. I byen og forstedene rundt bor omkring 3,2 millioner mennesker.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Madagaskar har et estimert folketall på 25 683 000 (2018). Den årlige befolkningstilveksten er på rundt 2,5 prosent. Forventet levealder ved fødsel er beregnet til 68,2 år for kvinner og 65,1 år for menn (2018).

De høye fødselstallene (31 promille, eller i underkant av 4 barn per kvinne) gir en «ung» befolkning – nesten 40 prosent er under 15 år, og 60 prosent er under 25 år (2018). I 2003 ble det beregnet utfra FN-data at cirka 2 prosent av den voksne befolkningen levde med HIV/AIDS. I 2013 ble tallet nedjustert til 0,4 prosent (Verdensbanken), og i 2018 til 0,3 prosent (World Factbook).

Folkegrupper

Befolkningen består nesten i sin helhet av madagassere (malagassere), som er av blandet indonesisk og afrikansk herkomst, og er oppdelt i omkring 20 etniske grupper eller stammer. Merina-folket utgjør 25 prosent av befolkningen, og lever i området rundt Antananarivo. Av de andre etniske gruppene kan nevnes betsimisaraka i den nordøstlige del av landet, betsileo på høydeplatået rundt Fianarantsoa, tsimihety i nord og antanandroy i sør. Langs vestkysten bor sakalavafolket. Dessuten finnes små grupper av europeere (hovedsakelig franskmenn), komorere, indere og kinesere.

Bosetning

Madagaskar har 39,4 innbyggere per kvadratkilometer (2013). Den største befolkningstettheten finnes langs østkysten og omkring byene Antananarivo, Antsirabe og Fianarantsoa i det sentrale høylandet. Siden 1974 har myndighetene forsøkt å spre bosetningen fra de ofte overbefolkede jordbruksdistriktene i høylandet til mer tynt bosatte områder i vest. Selv om de fleste madagassere lever på landsbygda, vokser byene i størrelse, og cirka 38 prosent av øyas befolkning er bosatt i byer (2019). Største by er hovedstaden Antananarivo.

Religion

Om lag halvparten av befolkningen er tilhengere av den tradisjonelle madagassiske religionen, der kulten av forfedrene spiller en viktig rolle. Rundt 43 prosent er kristne, hvorav drøyt halvparten er katolske, resten er protestanter. 7 prosent er muslimer, vesentlig innflyttere fra Komorene.

Norsk misjon

Norsk misjon har vært virksom på Madagaskar siden 1867 (Det Norske Misjonsselskap), og et stort antall norske misjonærer har gjort tjeneste på Madagaskar, blant dem Christian D. Borchgrevink, som grunnla legeutdannelsen i landet, samt Lars N. Dahle, Fridtjov S. Birkeli og Otto Chr. Dahl, som alle har ytet viktige bidrag til Madagaskars religions-, kultur- og språkhistorie. Særlig innen sykepleie og skolearbeid ble det gjort en stor innsats av kvinnelige misjonærer, blant dem Marie Føreid, som gjorde et banebrytende arbeid for pleien av spedalske. Den gassisk-lutherske kirken ble grunnlagt i 1950, og er selvstendig fra 1975.

Språk

Offisielle språk er fransk og madagassisk (malgassisk, gassisk, malgache). Madagassisk hører til de indonesiske språkene i den austronesiske språkfamilien, nærmest beslektet med maanjan på Borneo.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg