Macondo-ulykken var en utblåsningsulykke 20. april 2010 i Mexicogulfen.

Ulykken startet med en gasseksplosjon da gass fra brønnen strømmet ukontrollert ut på dekk på den BP-opererte innretningen Deepwater Horizon, på Macondofeltet. Eksplosjonen ble etterfulgt av brann. 11 personer omkom på innretningen og mellom 15 og 20 personer ble skadet, mens øvrige evakuerte innretningen, hovedsakelig med livbåter.

Innretningen sank etter ca. to døgn, og store mengder olje og gass strømmet ukontrollert ut av brønnen før lekkasjen ble stoppet med midlertidige tiltak 15. juli 2010, 87 dager etter ulykken. Endelig sikring av brønnen var ferdig 4. august. 

Anslag for totalt utstrømmet mengde råolje er ca. 650 000 tonn.

Macondo-utblåsningen demonstrerte at stansing av en utblåsning generelt og på dypt vann spesielt er meget krevende. Flere granskninger er blitt gjennomført i etterkant av ulykken.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. april 2014 skrev Thomas Kolåsæter

Hei!

Det bør leses korrektur på denne artikkelen. Mange feil her, spesielt manglende bruk av bindestrek: Macondo-ulykken, BP-opererte, osv.

Hilsen
Thomas Kolåsæter

28. april 2014 svarte Marte Ericsson Ryste

Hei Thomas,

Takk for kommentar. Vi har nå endret en del i teksten. Merk at du også kan legge inn forslag til endringer direkte i teksten, så vil fagansvarlig følge opp.

Vennlig hilsen
Marte Ericsson Ryste
Redaksjonen

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.