Macintosh, datamaskin fra den amerikanske produsenten Apple Computer, først lansert i 1984.

Maskinen var den første kommersielle eksponent for en ny og mer brukervennlig tilnærming til databehandling, først og fremst på grunn av grafisk brukergrensesnitt med vinduer på skjermen, rullegardinmenyer og skjermsymboler, samt peking og funksjonsvalg ved hjelp av mus. Det samme brukergrensesnittet ble dessuten gjennomført i all programvare utviklet for maskinen, noe som ga en vesentlig lavere brukerterskel enn vanlig kommando-, meny- og funksjonstast-styringen som preget de øvrige av datidens datamaskiner.

Apple var også tidlig ute med avansert programvare for grafikk, lyd og video, og Macintosh fikk særlig utbredelse ved universiteter og høyskoler samt i grafiske miljøer.

Apple Macintosh er siden midten av 1990-årene, og gjennom flere generasjoner av maskinarkitektur og operativsystem (Mac OS), det eneste gjenværende alternativet til PC-standarden, som med utgangspunkt i IBMs Personal Computer fra 1981 er blitt videreutviklet i et nært samarbeid mellom Microsoft Corporation (MS-DOS, Windows), mikroprosessorprodusenten Intel Corporation og et stort antall store PC-produsenter verden over.

Siden 1998 har Apple søkt å profilere seg med rimelige, men teknisk avanserte løsninger overfor både hjemmemarkedet og det profesjonelle. Både hjemmemaskinen iMac, den rimelige stuemaskinen Mac mini og den såkalte G4 PowerMac, som tilbys som tjener og multimediaarbeidsstasjon for det profesjonelle markedet, har vært store suksesser. I 2005 overrasket Apple mange av sine kunder ved å kunngjøre at også bærbare og stasjonære Mac, fra 2006, vil utstyres med Intel-prosessor framfor spesielle utgaver av IBMs Power-familie. Motivet for dette var behovet for rimeligere og mer moderne datakraft, spesielt med tanke på bærbare og stasjonære hjemmemaskiner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.