MacDonald

Artikkelstart

MacDonald er en skotsk klan som ifølge tradisjonen stammer fra den irske overkongen Conn, som levde i det første århundret etter vår tidsregning. Slekten stammer fra Conn gjennom Colla Uais (død rundt 347) og hans etterkommer Somerled (død 1164), som var konge over Hebridene og Man. Klansnavnet henspiller på Somerleds sønnesønn, Donald of Isla.

Faktaboks

Uttale
məkdˈånəld
Etymologi

gælisk Mac Dhomnhaill («sønn av Donald»)

Også kjent som

egentlig Clan Donald

MacDonell

Donalds sønnesønn Angus Og støttet Robert Bruce (død 1329), og fikk som takk store landområder i de skotske Highlands og på Hebridene. Han var far til John of Isla, som antok tittelen lord of the Isles. John kom gjennom ekteskap i besittelse av ytterligere store landområder, særlig i nordvest, og disse gikk i arv til hans eldste sønn Ranald, mens funksjonen som klansjef og lord of the Isles falt på Ranalds yngre halvbror Donald.

Klanen er delt i en rekke linjer, hvorav de viktigste er MacDonald of MacDonald, MacDonald of Clanranald, MacDonald of Sleat og MacDonell of Glengarry.

MacDonald of MacDonald

Denne linjen, som var den eldste og viktigste av linjene, døde ut på mannssiden i 1545. Den nålevende linjen stammer fra Donald MacDonald of Slate (død 1643), som var en etterkommer av den fjerde og siste lord of the Isles, og fikk baronettittel i 1625. I 1947 ble overhodet for linjen anerkjent som øverste klansjef for hele klangruppen med navnet MacDonald of MacDonald. Han eier slottet Armadale Castle på sørøstsiden av øya Skye.

MacDonald of Clanranald

Denne linjen stammer fra John of Islas eldste sønn Ranald (død 1386). Han ble etterfulgt som klansjef av sin eldste sønn Allan, og linjen kalles derfor også Mac Mhic Ailein. Dennes direkte etterslekt døde ut i mannslinjen i 1944, og funksjonen som overhode for denne linjen gikk over til en sidegren, MacDonald of Inchkenneth.

MacDonald of Sleat

Denne linjen stammer fra Hugh, yngre sønn av den tredje lord of the Isles. Linjen fikk baronettittel i 1625, og i 1776 fikk den niende baronett den irske tittelen baron MacDonald of Slate. Den sjuende baron MacDonald ble i 1947 anerkjent som overhode for hele klangruppen (se avsnitt om MacDonald of MacDonald), mens funksjonen som sjef for klanlinjen MacDonald of Sleat gikk over til en etterkommer etter den tredje baron MacDonald. Overhodet for klanen eier slottet Thorpe Hall i Yorkshire.

MacDonell of Glengarry

Denne linjen, som også kalles Mac Alisdair, stammer fra Ranalds yngre sønn Donald.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg