Mars Orbiter Mission, Indias første Mars-sonde. Ble skutt opp fra Satish Dhawan romsenteret med en PSLV-bærerakett 5. november 2013. Sonden vil etter planen bruke cirka 300 dager på ferden ut til Mars, der en oppbremsing med hovedmotoren skal sørge for at den blir plassert i en bane med laveste punkt i 366 km og høyeste i 80 000 km.

En forstudie ble gjennomført i 2010 etter den vellykkede oppskytningen av månesonden Chandrayaan 1 i oktober 2008. Prosjektet fikk godkjennelse av den indiske regjering i august 2012, hvilket vil si at den indiske nasjonale romorganisasjonen ISRO (Indian Space Research Organisation) har brukt forholdsvis kort tid på konstruksjon og utvikling.

Sonden skal i utgangspunktet demonstrere teknologi for fremtidige romsonder, men er utstyrt med 15 kg instrumenter som blant annet kan ta bilder, registrere hydrogen, deuterium og metan i Mars-atmosfæren og kartlegge overflatens sammensetning og mineralogi. Et viktig formål med instrumentene er å samle informasjon som kan forklare vanntapet tidlig i Mars historie.

MOM har også vært kjent under navnet Mangalyaan, som på hindu-språk betyr "Mars-fartøy".

Data for MOM
Selve sonden er terningformet med sidekanter på 1,5 m
Oppskytningsvekt 1337 kg
Tørrvekt (vekt uten drivstoff) 500 kg
Antall instrumenter 5
Instrumentvekt 15 kg

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.