MOM

Illustrasjonen viser MOM i utfoldet form. Illusterasjon: ISRO
.
Lisens: fri

Mars Orbiter Mission, Indias første Mars-sonde. Ble skutt opp fra Satish Dhawan romsenteret med en PSLV-bærerakett 5. november 2013. Sonden vil etter planen bruke cirka 300 dager på ferden ut til Mars, der en oppbremsing med hovedmotoren skal sørge for at den blir plassert i en bane med laveste punkt i 366 km og høyeste i 80 000 km.

Faktaboks

Også kjent som

Mangalyaan

En forstudie ble gjennomført i 2010 etter den vellykkede oppskytningen av månesonden Chandrayaan 1 i oktober 2008. Prosjektet fikk godkjennelse av den indiske regjering i august 2012, hvilket vil si at den indiske nasjonale romorganisasjonen ISRO (Indian Space Research Organisation) har brukt forholdsvis kort tid på konstruksjon og utvikling.

Sonden skal i utgangspunktet demonstrere teknologi for fremtidige romsonder, men er utstyrt med 15 kg instrumenter som blant annet kan ta bilder, registrere hydrogen, deuterium og metan i Mars-atmosfæren og kartlegge overflatens sammensetning og mineralogi. Et viktig formål med instrumentene er å samle informasjon som kan forklare vanntapet tidlig i Mars historie.

MOM har også vært kjent under navnet Mangalyaan, som på hindu-språk betyr "Mars-fartøy".

Data for MOM
Selve sonden er terningformet med sidekanter på 1,5 m
Oppskytningsvekt 1337 kg
Tørrvekt (vekt uten drivstoff) 500 kg
Antall instrumenter 5
Instrumentvekt 15 kg

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg