MIPS, mål på datamaskiners behandlingskapasitet. MIPS-tallet kan angis for én prosessor, det vil si én kjerne i en flerkjerneprosessor, alle brikkens kjerner, eller for et samlet system bestående av mange prosessorenheter (CPU-brikker eller fullverdige maskiner). 

MIPS-tallet øker lineært med klokkefrekvensen. Antall klokkepulser per instruksjon avhenger av instruksjonen og CPU-ens realisering. En addisjon tar for eksempel kortere tid enn multiplikasjon og divisjon. En CPU (en kjerne) kan ha mange interne linjer for utførelse («parallel pipes») og kan optimalt levere ett resultat per klokkepuls. Det betinger imidlertid at instruksjonen ikke trenger resultat fra forrige instruksjon for å fullføre. Avhengighet mellom etterfølgende instruksjoner fører til venting. 

I praksis vil MIPS-tallet også begrenses av kommunikasjonen med arbeidslager selv om en har ett eller flere nivåer med hurtigbuffer (cache).

MIPS-tall kan representere en øvre grense for CPU-kapasitet, eller det kan representere et målt tall basert på utførelse av et sett programmer; en benchmark-test.  

MIPS-tall for noen tidstypiske Intelprosessorer
År  Type  Kjerner  Klokke MIPS
1982 Intel 80286 1 12 MHz 1,28
1991 Intel 80486 DX 1 33 MHz 11,1
1994 Intel Pentium 1 100 MHz 188
1999 Intel Pentium III 1 600 MHz 2 054
2008 Intel Core i7 4 2,93 GHz 82 300
2016 Intel Core i7 6950X 10 3,0 GHz 317 900

Tallene over er basert på en benchmark-test som kalles Drystone. Dette er et program som inneholder typiske (representative) heltallsoperasjoner og er basert på statistikk fra virkelige programmer. 

For de som er interessert i regnekapasiteten med reelle tall, brukes en benchmark-test som kalles Whetstone. Resultatet måles i xFLOPS hvor x er M for mega, G for giga eller T for Tera. FLOPS er en forkortelse for Floating Point Operations Per Second. 

Det er ikke alltid mulig å utnytte mange kjerner. Dersom man har ett dominant program, kan en oppleve at en ny maskin med flerkjerneprosessor er langsommere enn en eldre maskin med høy klokkefrekvens og én prosessor. Både operativsystem og brukerprogrammer må tilpasses for å utnytte kapasiteten til en flerkjerne-CPU.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.