MIPS

Artikkelstart

MIPS, mål på datamaskiners behandlingskapasitet. MIPS-tallet kan angis for én prosessor, det vil si én kjerne i en flerkjerneprosessor, alle brikkens kjerner, eller for et samlet system bestående av mange prosessorenheter (CPU-brikker eller fullverdige maskiner).

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for million instructions per second, ‘millioner instruksjoner per sekund’

MIPS-tallet øker lineært med klokkefrekvensen. Antall klokkepulser per instruksjon avhenger av instruksjonen og CPU-ens realisering. En addisjon tar for eksempel kortere tid enn multiplikasjon og divisjon. En CPU (en kjerne) kan ha mange interne linjer for utførelse («parallel pipes») og kan optimalt levere ett resultat per klokkepuls. Det betinger imidlertid at instruksjonen ikke trenger resultat fra forrige instruksjon for å fullføre. Avhengighet mellom etterfølgende instruksjoner fører til venting.

I praksis vil MIPS-tallet også begrenses av kommunikasjonen med arbeidslager selv om en har ett eller flere nivåer med hurtigbuffer (cache).

Beregning av MIPS

MIPS-tall kan representere en øvre grense for CPU-kapasitet, eller det kan representere et målt tall basert på utførelse av et sett programmer; en benchmark-test.

MIPS-tall for noen tidstypiske Intelprosessorer
År Type Kjerner Klokke MIPS
1982 Intel 80286 1 12 MHz 1,28
1991 Intel 80486 DX 1 33 MHz 11,1
1994 Intel Pentium 1 100 MHz 188
1999 Intel Pentium III 1 600 MHz 2 054
2008 Intel Core i7 4 2,93 GHz 82 300
2016 Intel Core i7 6950X 10 3,0 GHz 317 900

Forskjellige metoder for ytelsesvurdering

Tallene over er basert på en benchmark-test som kalles Drystone. Dette er et program som inneholder typiske (representative) heltallsoperasjoner og er basert på statistikk fra virkelige programmer.

For de som er interessert i regnekapasiteten med reelle tall, brukes en benchmark-test som kalles Whetstone. Resultatet måles i xFLOPS hvor x er M for mega, G for giga eller T for Tera. FLOPS er en forkortelse for Floating Point Operations Per Second.

Det er ikke alltid mulig å utnytte mange kjerner. Dersom man har ett dominant program, kan en oppleve at en ny maskin med flerkjerneprosessor er langsommere enn en eldre maskin med høy klokkefrekvens og én prosessor. Både operativsystem og brukerprogrammer må tilpasses for å utnytte kapasiteten til en flerkjerne-CPU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg