MINUSTAH
MINUSTAH var en operasjon under brasiliansk ledelse. Her er operasjonens nestleder Ricardo Toro i 2010.
Av /FN.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

MINUSTAH var FNs fredsbevarende styrke i Haiti fra 2004 til oktober 2017.

Faktaboks

Også kjent som

La Mission des Nations unies pour la stabilisation en Haïti

MINUSTAH ble opprettet under brasiliansk ledelse etter at Haitis president Jean-Bertrand Aristide ble fjernet fra makten etter en periode med opptøyer i landet. Målet var å bidra til ro og orden, og å bistå haitierne i å gjennomføre det kommende presidentvalget.

Etter det svært ødeleggende jordskjelvet i Haiti 12. januar 2010, ble det i FNs sikkerhetsråd vedtatt 19. januar samme år å forlenge og utvide tilstedeværelsen, for å bidra til gjenoppbygging og stabilisering av situasjonen i landet.

Etter presidentvalget i april 2017 vedtok FNs sikkerhetsråd den siste utvidelsen av MINUSTAHs mandat og samtidig en utfasing av MINUSTAHs aktiviteter fram mot avviklingen som fant sted i oktober senere samme år. MINUSTAH ble etterfulgt av den betydelig mindre United Nations Mission for Justice Support in Haiti (MINUJUSTH).

MINUSTAHs arbeid

FN-styrken skulle opprinnelig bidra til en reduksjon av politisk motivert vold og gjengvold, men også bidra til ulike former for kapasitetsbygging og – etter jordskjelvet – humanitær bistand og gjenoppbygging. Det var blant annet et tett samarbeid med haitisk politi, der også Norge hadde en viktig rolle. Mellom 2010 og 2019 bidro norske politifolk til grunnleggende opplæring av over 1000 haitiske politifolk, for å hjelpe dem med å etterforske seksualisert og kjønnsbasert vold.

Tilstedeværelsen i landet fra starten i 2004 oppfattes som å ha bidratt til en demping av de voldelige utslagene av landets konflikter, samt bidrag til fredeligere valg, og de første årene var det utbredt enighet om at dette bidro positivt i Haiti. Det finnes dypere årsaker til Haitis utfordringer enn det som angår sikkerhetssituasjonen alene, men dette lå utenfor MINUSTAHs mandat og kapasitet.

Alle FN-operasjoner er av midlertidig karakter, og allerede i 2007 startet FN planleggingen av en tilbaketrekking av styrkene i Haiti. Dette ble imidlertid endret av jordskjelvet i 2010, noe som dramatisk endret både Haitis og MINUSTAHs situasjon.

Kritikk og koleraepidemi

Det var åpenbart Haiti og haitiere som led mest under jordskjelvet i Haiti, men i denne sammenheng er det likevel relevant at jordskjelvet også innebar en kursendring til det verre for FN i landet. MINUSTAH kom under jevnlig kritikk fra både NGOer og media for ulike typer overgrep mot lokalbefolkningen, og for ikke å oppfylle den delen av oppdraget som går ut på å sikre lokalbefolkningens sikkerhet. De ble også beskyldt for å ha brakt kolera til landet i 2010, via en av de militære delegasjonene, nesten hundre år etter siste kolerautbrudd i Haiti. Høsten 2016 medga FN at de bar et visst ansvar for kolerautbruddet, uten samtidig å innrømme skyld. Da hadde minst 9000 mennesker mistet livet i koleraepidemien. At utbruddet kom i kjølvannet av de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet i 2010, var medvirkende årsak til utbruddets voldsomme kraft. Tilgang på rent vann og et mer effektivt helsevesen ville ha kunne stanset utbruddet.

MINUSTAHs tid i Haiti ble også preget av et økt fokus på haitiernes opplevelse av å bli tilsidesatt i sin egen gjenoppbygging. Selv om ikke alt dette bare handlet om MINUSTAH og FNs arbeid, så ble de et symbol denne kritikken. Da MINUSTAH til slutt forlot landet i 2017, var det en utbredt oppfatning at tiden for lengst var inne for at den styrken skulle trekke seg ut.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg