MINUSTAH, La Mission des Nations unies pour la stabilisation en Haïti, FNs fredsbevarende styrke i Haiti.

MINUSTAH har vært operativ i Haiti siden 2004, under brasiliansk ledelse. Styrken ble opprettet i 2004 i kjølvannet av at Haitis daværende president Jean-Bertrand Aristide ble fjernet fra makten etter en periode med opptøyer i landet. Målet var å bidra til ro og orden i landet og å bistå haitierne i å gjennomføre det kommende presidentvalget. I april 2017, i kjølvannet av at Haiti hadde valgt ny president, vedtok FNs sikkerhetsråd den siste utvidelsen av MINUSTAHs mandat og samtidig en utfasing av MINUSTAHs aktiviteter fram mot avviklingen senere samme år. Innen oktober 2017 skal alt militært FN-personell være ute av Haiti. MINUSTAH skal etterfølges av den betydelig mindre United Nations Mission for Justice Support in Haiti (MINUJUSTH).  

MINUSTAH har jevnlig vært under kritikk fra både NGOer og media for ulike typer overgrep mot lokalbefolkningen, og for ikke å oppfylle den delen av oppdraget som går ut på å bistå lokalbefolkningens sikkerhet. De er også beskyldt for å ha brakt kolera til landet, via en av de militære delegasjonene. Det var da nesten hundre år siden forrige kolerautbrudd i landet. Seks år senere, ved utgangen av 2016 hadde minst 9000 mennesker mistet livet av kolera. Utbruddet startet i oktober 2010, og høsten 2016 medga FN at de bar et visst ansvar for kolerautbruddet, uten samtidig å innrømme skyld. At utbruddet kom i kjølvannet av de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet, var medvirkende årsak til utbruddets voldsomme kraft. Tilgang på rent vann og et mer effektivt helsevesen ville ha kunne stanset utbruddet. 

Det var ulike teorier om koleraens opprinnelse, men det er påvist at bakterien ble innført til landet som følge av menneskelig aktivitet, det vil si at den ikke har oppstått som følge av endringer etter jordskjelvet, eller på annet vis oppstått internt i Haiti. Molekylære analyser gjennomført i etterkant av utbruddet viste at utbruddet hadde én felles opprinnelse og at det var snakk om en sørasiatisk variant av kolera.  

Norsk politi har siden 2010 og fram til MINUSTAHs kommende avvikling bidratt med tjenestemenn og -kvinner i prosjektet «Sexual and gender-based violence», rettet mot opplæring av lokalt politi.  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.