MINUSTAH

MINUSTAH var en operasjon under brasiliansk ledelse. Her er operasjonens nestleder Ricardo Toro i 2010.
Av /FN.
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Artikkelstart

MINUSTAH, La Mission des Nations unies pour la stabilisation en Haïti, var FNs fredsbevarende styrke i Haiti fra 2004 til oktober 2017.

Faktaboks

Også kjent som

La Mission des Nations unies pour la stabilisation en Haïti

MINUSTAH ble opprettet under brasiliansk ledelse etter at Haitis president Jean-Bertrand Aristide ble fjernet fra makten etter en periode med opptøyer i landet. Målet var å bidra til ro og orden, og å bistå haitierne i å gjennomføre det kommende presidentvalget.

Etter presidentvalget i april 2017 vedtok FNs sikkerhetsråd den siste utvidelsen av MINUSTAHs mandat og samtidig en utfasing av MINUSTAHs aktiviteter fram mot avviklingen som fant sted i oktober senere samme år. MINUSTAH ble etterfulgt av den betydelig mindre United Nations Mission for Justice Support in Haiti (MINUJUSTH).

Kritikk og koleraepidemi

MINUSTAH har jevnlig vært under kritikk fra både NGOer og media for ulike typer overgrep mot lokalbefolkningen, og for ikke å oppfylle den delen av oppdraget som går ut på å sikre lokalbefolkningens sikkerhet. De er også beskyldt for å ha brakt kolera til landet i 2010, via en av de militære delegasjonene, nesten hundre år etter siste kolerautbrudd i Haiti. Høsten 2016 medga FN at de bar et visst ansvar for kolerautbruddet, uten samtidig å innrømme skyld. Da hadde minst 9000 mennesker mistet livet i koleraepidemien. At utbruddet kom i kjølvannet av de enorme ødeleggelsene etter jordskjelvet, var medvirkende årsak til utbruddets voldsomme kraft. Tilgang på rent vann og et mer effektivt helsevesen ville ha kunne stanset utbruddet.

Det var ulike teorier om koleraens opprinnelse, men det er påvist at bakterien ble innført til landet som følge av menneskelig aktivitet, det vil si at den ikke har oppstått som følge av endringer etter jordskjelvet, eller på annet vis oppstått internt i Haiti. Molekylære analyser gjennomført i etterkant av utbruddet viste at utbruddet hadde én felles opprinnelse og at det var snakk om en sørasiatisk variant av kolera.

Norsk politi bidro fra 2010 og fram til MINUSTAHs avvikling med tjenestemenn og -kvinner i prosjektet «Sexual and gender-based violence», rettet mot opplæring av lokalt politi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg