MINURCAT – Mission des Nations Unies au Tchad et en République centrafricaine

Mission des Nations Unies au Tchad et en République centrafricaine (MINURCAT) var FNs fredsstyrke i Tsjad og Den sentralafrikanske republikk fra 2007 til 2010.

MINURCAT ble opprettet gjennom Sikkerhetsrådets resolusjon nr. 1778 (2007) i den hensikt å beskytte sivile i et konfliktområde øst i Tsjad og nordøst i Den sentralafrikanske republikk. Dette er et område med opprørskrig og politiske interesser og militære aktiviteter som krysser landegrensene, og som også er forbundet med konflikten i Darfur i det vestlige Sudan. Den ugandiske opprørsgruppen Lord's Resistance Army (LRA) har dertil vært aktiv i Sentralafrikanske republikk. Som følge av intern uro og et stort antall flyktninger og internt fordrevne oppsto det en alvorlig humanitær krise i regionen. MINURCAT var det første FN-styrke med en rent beskyttelsesmandat.

Tsjad ønsket i utgangspunktet ingen utenlandsk militær styrke, og MINURCAT var i utgangspunktet oppsatt med sivilt personell. FN autoriserte samtidig innsettingen av en styrke fra Den europeiske union, EUFOR, som ble utplassert i mars 2008 for ett år, etter aksept fra myndighetene i de to land hvor styrken ble innsatt. Da denne ble trukket ut ble MINURCATs mandat utvidet gjennom resolusjon 1861 (2009), og en militær komponent inkludert. Autorisert styrke ble satt til inntil 5200 militært personell, inkludert 25 militære observatører samt 300 polititjenestemenn, så vel som sivile. MINURCAT overtok fra EUFOR fra og med 15. mars 2009.

Styrkens mandat var vidt, med hovedoppgave å beskytte sivile, blant annet gjennom tett kontakt med andre sentrale aktører i området, både hjelpeorganisasjoner og regionale organisasjoner, såvel som FN-styrken i Darfur (United Nations Advance Mission in Sudan, UNAMID) – samt bistand til å utvikle det tsjadiske politiet. Til dette hørte etableringen av en særlig politistyrke øst i Sudan, Détachement intégré de sécurité (DIS), med oppgave å beskytte flyktningleire. Videre skulle styrken bidra til å monitorere og promotere menneskerettighetene og fremme utviklingen av rettssikerhet og godt styresett. MINURCATs hovedkvarter var lagt til Abéché, Tsjad; liaisonkontor ble opprettet i Bangui, Sentralafrikanske republikk. Etter ønske fra tsjads regjering ble ikke mandatet utvidet ut over 2010, og allerede fra oktober opphørte den militære del av operasjonen. Den militære styrkekomponenten ble gradvis trukket ut fra mai 2010, til hele operasjonen var terminert innen nyttår.

I desember 2008 besluttet den norske regjering å tilby FN et norsk styrkebidrag bestående av et kirurgisk feltsykehus. Dette, Norwegian Deployable Hospital (NDH), ble satt inn i april 2009, med en kapasitet til å behandle opp mot 80 pasienter daglig, hvorav 30 inneliggende pleiepasienter. I løpet av ett års operasjon håndterte sykehuset rundt 5900 konsultasjoner, derav cirka 2000 lokale. Forut for innsettingen av NDH, ble en etableringsstyrke, Theater Enabling Force (TEF), deployert for å klargjøre innsettingen av sykehuset. Det norske styrkebidraget besto dertil av en nasjonal ledelse, Norwegian Senior National Representative (NOR SNR) samt et brønnboreenhet (Well Drilling Unit) på cirka 20 personer, som i løpet av operasjonen boret 16 brønner med vann til å forsyne om lag 200 000 mennesker. Norge bidro også med stabsoffiser til hovedkvarteret politirådgivere dedikert til etablering og trening av den nasjonale tsjadiske politistyrken DIS.

På tampen av 2009 ble det gjort klart at Norge ville trekke ut sitt bidrag i mai 2010, og uttrekkingen ble gjennomført som planlagt. Flere andre europeiske bidragsytere fullførte sitt engasjement i misjonen på samme tid. Ved uttrekkingen donerte Norge teltbasert utstyr med tilhørende infrastruktur til styrken; Serbia overtok driften av sykehuset. Serbisk personell inngikk i bemanningen også da Norge drev sykehuset. Om lag 400 norske soldater tjenestegjorde i MINURCAT. Samtlige norske styrkebidrag var forlagt til Abéché.

Etter fredsavtalen mellom Tsjad og Sudan ble undertegnet i januar 2010, ønsket ikke President Déby styrken velkommen lengre. Hele MINURCAT ble avsluttet innen 31.12. 2010.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.