MERS ( Middle East respiratory syndrome coronavirus (MERS-CoV) ) er en alvorlig virusinfeksjon forårsaket av et coronavirus. Viruset er utbredt blant kameler og dromedarer, men  gir ikke sykdom hos dyrene.

 MERS er blitt karakterisert som en "emerging infection",  dvs. en infeksjon på frammarsj, og var ukjent før 2012. Mennesker blir smittet gjennom direkte kontakt med smitteførende dromedarer og kameler. 

En del av de som smittes, får ingen eller mild sykdom, mens infeksjon i luftveiene med feber og hoste og alvorlige pusteproblemer preger sykdomsbildet hos de som utvikler alvorlig sykdom. Dødeligheten er høy , ca. 20 %.  Vi har ingen antiviral behandling eller vaksine, og behandlingen er symptomatisk. 

De fleste tilfeller er rapportert fra Saudi Arabia, og en god del tilfeller også i andre land i Midtøsten. Smitte er brakt til andre land av personer som er smittet i Midtøsten, uten at det har ført til epidemier, bortsett fra i Sør-Korea hvor det var en epidemi i 2015 etter at en person hadde brakt med seg viruset dit.  Vi har ikke hatt tilfeller av MERS til Norge.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.