Løvetann
MCPA er et ugressmiddel som blant annet kan brukes mot løvetann.
Løvetann
Av /Shutterstock.

MCPA er et systemisk ugressmiddel som tas opp gjennom bladverket hos ugress. Middelet selges under flere handelsnavn, og det inngår også som ett av flere aktive stoffer i ulike blandingspreparater.

Faktaboks

Også kjent som

2-metyl-4-klorfenoksyeddiksyre

MCPA er det mest brukte av midlene innen den viktige ugressmiddelgruppen fenoksysyrer, og det første preparatet til praktisk ugressbekjempelse ble godkjent så tidlig som i 1948.

Formuleringer

MCPA kan være formulert som salt, for eksempel kalium- eller dimetylaminsalt, eller som ester, for eksempel butoksyetanolester. Esterformuleringen fester seg bedre og trenger lettere inn i plantene enn saltformuleringen. Derfor har esterformuleringen sterkere virkning og kan brukes mot mer motstandsdyktige arter. På den annen side er den mindre skånsom mot kulturplantene.

I dag blir bare saltformuleringer brukt her i landet, og bruksområdet er avgrenset til tofrøbladede rotugress i kornåker og flerårige arter, blant annet løvetann, soleier og groblad i gressmark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg