MATLAB

Skjermdump av MATLAB, online-versjon.
Skjermdump av MATLAB, online-versjon.

Artikkelstart

MATLAB, et matematikkverktøy som blant annet benyttes for avansert plotting, matriseregning og rask implementasjon av algoritmer. MATLAB er bygget rundt et høynivå programmeringsspråk basert på C, som også blir omtalt som MATLAB. Det er mulig å benytte andre applikasjoner og programmeringsspråk som en del av verktøyet, og tilsvarende kan MATLAB benyttes som en komponent for beregninger i en annen applikasjon.

MATLAB, i sin nåværende form, ble første gang utgitt i 1984 for bruk i undervisning, og verktøyet er fortsatt vanlig innen høgere utdanning og forskning. Verktøyet benyttes også av mange bedrifter, da i hovedsak små og mellomstore bedrifter innen tekniske fag, ingeniørfag og informasjonsteknologi.

Andre utviklere kan bygge funksjonalitet ovenpå MATLAB, noe som gjør verktøyet i seg selv langt mer allsidig. Slike tillegg omtales som en toolbox, og kan for eksempel rette seg mot maskinlæring, statistikk eller finans. En toolbox installeres i MATLAB og blir tilgjengelig som en del av verktøyet.

MATLAB er utviklet av det amerikanske firmaet MathWorks, og er tilgjengelig for Windows, Linux og Mac. Verktøyet er også tilgjengelig i en online web-versjon.

Arbeide med MATLAB

Man arbeider vanligvis i MATLAB gjennom en interaktiv kommandolinje, der man legger inn instruksjoner og får respons.

Eksempel:

>> a = 5

a = 5

>> b = a * 2

b = 10

Å lage en grafisk fremstilling av to verdilister (arrayer) illustrerer hvor raskt og enkelt det er å arbeide i MATLAB. Her er kun instruksjoner, og ikke resultat, tatt med.

>> xverdier = [1,2,3,4,5,6]

>> yverdier = [7,9,3,2,3,4]

>> plot(xverider , yverdier)

For større arbeider kan man lage MATLAB-filer som inneholder en samling instruksjoner. Disse kodefilene kan lages i MATLAB eller i et eksternt tekstverktøy, og får filendelsen *.m. Egne filer med data har endelsen *.mat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg